Skip to main content

Peru is beroemd om de oude Inca-stad Machu Picchu en ook de kleurrijke architectuur van hoofdstad Lima spreekt tot de verbeelding. Daarnaast is Peru de ideale bestemming voor wie cultuur graag even afwisselt met een uitdagende trekking. Joker-collega’s Wouter, Carla en Marij testten alvast drie spectaculaire trekkings voor stappers van verschillende niveaus: de Santa Cruz trekking in de Cordillera Blanca, trekkings in de Colca Canyon en onze geheime tip: Marcahuasi.

1. Santa Cruz trekking in de Cordillera Blanca; niet voor watjes!

Uitzonderlijk mooi, maar niet te onderschatten. Dat is hoe je de Santa Cruz trekking het beste kan omschrijven. Joker-collega Wouter trok door de ontzagwekkende landschappen van de Cordillera Blanca en kwam op die vier dagen evenveel groepjes andere trekkers tegen, voorlopig dus nog een ongerepte spot.

De Cordillera Blanca is een bergketen in de Andes. Denk: woeste bergen met besneeuwde toppen, rotsen, grasvelden en blauwe meren. De hoogste berg van de Cordillera, de Huascarán (6768m) is meteen ook de hoogste van heel Peru.

Je moet er wel wat voor over hebben om de Cordillera Blanca te mogen aanschouwen: omdat dit geen echt toeristische trekking is zijn er weinig faciliteiten onderweg. Je moet dus alle bagage – van tent en warme slaapzak tot trekkingvoedsel – zelf meenemen, zelf je eigen potje koken en drinkwater zuiveren. Een ezel (en ezeldrijver) meenemen om je bagage te dragen is wel mogelijk.

De Santa Cruz trekking dag-aan-dag

De Santa Cruz trekking begint in Cashapampa (2900m), aan de voet van de bergen. Hier kom je door een collectivo – een soort openbaar minibusje – te nemen vanuit Caraz. Hier koop je best je eten voor de volgende dagen en ook ontbrekend trekkingmateriaal kan je in Caraz huren.

Wouter: “Op dag 1 en 2 van de trekking stijg je langzaam hoger en hoger in de Santa Cruz vallei. Je kan ook een side trip ondernemen naar het basiskamp van de Alpamayo zoals wij deden. Een stevige klim,maar oh zo de moeite als je helemaal doorgaat tot aan het gletsjermeer!”

 “De volgende dag klim je dan naar het hoogste punt van de trekking: Punta Unión (4750m). Goed geacclimatiseerd aan deze tocht beginnen is wel een must voor wie hoogteziekte wil vermijden. Onderschat ook de afdaling niet!”

De laatste dag daal je dan verder af, met op het einde nog een korte klim naar Vaquería. Als je ’s morgens op tijd vertrekt ben je hier tegen de middag en kan je een collectivo nemen terug richting Caraz. Zo passeer je nog over de Portachuelo-pas waar je prachtige zichten hebt op de Huascarán en de Lagunas Llanganuco (2 prachtige meren). Lekker de benen laten rusten en genieten maar!

 

2. Trekking in de Colca Canyon; condors, cactussen en contacten

4160m. Of meer dan twee keer zo diep als de Grand Canyon in de VS (maar met minder steile wanden, gelukkig!). De Colca Canyon is een uitzonderlijk knap staaltje natuur. De grote hordes toeristen bezoeken er alleen Cruz del Condor, de perfecte spot om de machtige condors te zien. Maar ook een afdaling in de canyon is een zalig avontuur. Je kan de trekking doen vanaf verschillende startpunten en als twee- of driedaagse trekking. Joker-medewerker Wouter en collega Carla van Karavaan vzw gingen voor verschillende routes en kwamen beiden moe maar overenthousiast weer boven!

Stevige, tweedaagse trekking

Wouter nam Cabanaconde als startpunt en daalde op de eerste dag meteen af tot het diepste punt van de Colca Canyon. Hier kan je slapen in gezellige homestays. Lakens zijn aanwezig, een warme maaltijd wordt met liefde voor je klaargemaakt en je kan er eten voor de volgende dag kopen. Wouter: “De volgende dag ga je wat op en neer door de canyon – op dit punt dor, warm en bezaaid met reuzencactussen – en langs gezellige dorpjes. In Sangalle, een oase op de bodem van de Colca Canyon, plonsen we even in het zwembad van één van de pensions; heerlijk verfrissend! Hierna wachtte ons een niet te onderschatten klim naar boven, dus blijf niet te lang chillen bij de pool!”

Cruz del Condor hield Wouter voor de volgende dag. Zijn tip: neem ‘s morgens de eerste bus, zo kom je aan voor de busladingen vol toeristen en heb je de beste plekjes om de machtige condors op enkele meters van je vandaan te zien vliegen!

Driedaagse tocht door de canyon met focus op ontmoeting

Carla deed de trekking in de omgekeerde richting en vertrok bij Cruz del Condor. Daarna een stevige afdaling in de canyon: 1000m op 3.5 uur, dus best heftig voor de knieën! Carla: “In de namiddag kwamen we aan in San Juán de Chucho, waar we zouden overnachten bij Doña Josefina. Maar eerst nog een tochtje door het dorp en avocado’s plukken voor de heerlijke guacamole!”

De volgende dag maakte Carla een zalige wandeltocht door de canyon met leuke stops in de dorpjes om een praatje te slaan met locals. Carla:“Daarna wachtte ons een fijn pension met zwembad en zelfs een volleybalveld. Een partijtje volley in de indrukwekkende setting van de canyon, om nooit te vergeten!” De volgende dag gaat het stevig omhoog, en kom je aan in Cabanaconde, het einde van de trekking.

 

3. Marcahuasi: secret spot met fascinerende rotsformaties

Marcahuasi is écht wat je noemt een ‘verborgen parel’ In dit rotsplateau deed de tand des tijds op een natuurlijke manier allerlei ‘beeldhouwwerken’ en een amfitheater ontstaan. Onderweg naar het amfitheater ontdek je zo allerlei dieren of net een heel groot mensenhoofd in de vele rotsformaties. Na een klim van 2 uur vanuit het dorpje San Pedro kom je aan op de top (4100 m), waar het amfitheater ligt.

Joker-medewerkster Marij – die dit heerlijke plekje aan ons tipte – vertelt: “In het amfitheater zochten we voor het donker werd een beschutte plek voor onze tenten. Toen de zon onderging, hadden we het gevoel op het dak van de wereld te zitten: de wolkenflarden onder ons, de verschillende kleurlagen die de zonsondergang in petto had en niets of niemand in de wijde omgeving te verkennen, behalve dan coyotes of iets dat hiervoor kon doorgaan. De vele dekens en slaapzakken die we meegebracht hadden bleken hoognodig en het eten uit blik en thee warmde ons voldoende op om van de sterrenhemel te kunnen genieten. ’s Morgens na de instantkoffie namen we een douche onder één van de watervalletjes tussen de rotsen en ontdekten we dat de reclamefilmpjes van douchegels allerhande niét onder echte watervallen gefilmd konden zijn. Het water heeft zo’n kracht en is zo koud dat een sensuele blik fysisch onmogelijk wordt!

Van Lima naar Marcahuasi …

Om in Marcahuasi te geraken neem je best een collectivo vanuit Lima (Marij vertrok vanop de Plaza Bolognesi) naar Chosica en van daaruit verder naar San Pedro de Casta. Een weg met veel bochten, maar gelukkig ook evenveel spectaculaire views!

In één dag stijgen van zeeniveau (Lima) tot meer dan 4000 meter is bijna een garantie op (milde) hoogteziekte, dus een overnachting in het kleine plaatsje San Pedro de Casta is een aanrader. Er zou intussen een hotel zijn, en anders hebben de dorpsbewoners vast nog wel een plekje voor je vrij! In San Pedro kan je ook regelen dat een ezel en ezeldrijver je bagage voor jou naar boven brengen.

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Wouter (Joker Mechelen), Marij (marketing), Carla (Karavaan vzw) en Marie-Rose Mertens (foto’s)

Lees ook het blogartikel over de Salkantay Trek en Inca Trail naar Machu Picchu!

 

Zelf naar Peru?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

You might be interested in these blog items too