De zomer brengt heet en vochtig weer. Van half juni tot half juli heeft het grootste deel van Japan een regenseizoen. Augustus is erg warm met een hoge vochtigheid in de lucht. Om het sombere weer wat op te fleuren, geniet je in de zomer van tal van matsuri, of lokale festivalletjes, en groots opgezet vuurwerk dat over heel het land wordt afgestoken!
Juli en augustus zijn daarnaast ook dé maanden om een beklimming van Mount Fuji te ondernemen. Buiten deze maanden kan je de berg niet tot de top bewandelen.
De zomermaanden zijn ideaal voor reizigers die naar Hokkaido trekken. Het meest noordelijke eiland wordt niet getroffen door het regenseizoen en geniet van zacht zomerweer zonder drukkend te zijn.
In juni trekt het regenseizoen over het grootste deel van het land. Enkel Hokkaido ontsnapt hieraan. Het regent doorgaans niet dagelijks, maar het is wel opvallend meer bewolkt en druilerig, dan de rest van het jaar. Al zorgen meer dramatische weersomstandigheden soms ook voor indrukwekkende foto's. Hoe hard het regenseizoen toeslaat, en hoe lang het duurt, varieert jaarlijks.
In Hokkaido geniet je in juni, net als de rest van de zomer, van beter weer. Het is er aangenaam warm, en veel minder vochtig. Tegen het einde van juni neemt ook het weer in Okinawa een drastische wending, als het regenseizoen hier eindigt!
Het regenseizoen eindigt doorgaans in de eerste helft van juli en maakt plaats voor warm en vochtig weer. De meer noordelijk gelegen oorden, zoals het eiland Hokkaido, zijn erg populair in de zomer voor wandelaars en outdoorliefhebbers. Je kan er ook tal van prachtige bloemenvelden bewonderen. Voor strandliefhebbers is het een ideaal moment om naar het tropische Okinawa te trekken.
In augustus is het heet en vochtig doorheen heel het land, al vind je ook dan een aangenamere warmte in het noordelijke Hokkaido. Het is in augustus opmerkelijk drukker. Scholen zijn gesloten, waardoor locals meer in eigen land reizen. Dit gebeurt vooral tijdens de Obon-week in midden augustus. Dit is een boeddhistische feestweek waarbij er massaal wordt geofferd aan tempels, graven worden schoongemaakt en er veel festiviteiten plaatsvinden.
Tussen mei en oktober kunnen typhoons zich voordoen. Augustus en september zijn echter de piekmaanden waarin typhoons ontstaan. Er ontstaan jaarlijks zo'n dertigtal typhoons in de noordwestelijke Stille Oceaan, waarvan er slechts een deel aan land komt. Gemiddeld 7 à 8 daarvan bereiken de zuidelijke eilanden van Okinawa, terwijl er zo'n 3-tal de hoofdeilanden treffen. Voornamelijk de eilanden Kyushu en Shikoku worden getroffen, al is het voor andere regio's niet uitgesloten. Typhoons brengen zware regen en winden. De grootste gevaren stellen zich echter bij aardverschuivingen en overstromingen. Typhoons bewegen traag en het pad van een typhoon kan dan ook redelijk accuraat voorspeld worden. Japan heeft een systeem om locals en reizigers te informeren bij gevaren als deze. In geval van een typhoon, hou je best de berichtgevingen in de gaten en volg je de aanbevelingen op.