Of je nu een mooie dagtocht in de bergen maakt of kiest voor een uitdagende meerdaagse trekking: je voorbereiding is altijd belangrijk. We vroegen ervaren Joker-medewerkers naar hun beste tips voor wie op dagtocht of trekking gaat in de bergen. Dat leverde niet alleen nuttige advies op, maar ook de nodige hilarische, leerrijke fails!
De juiste kleding
- Kleed je in laagjes. De temperatuur in de bergen kan plots omslaan. Wanneer je (bergop) wandelt krijg je het ook sneller warm. Dankzij kleding in laagjes kan je iets uit- of aantrekken naargelang de omstandigheden. Ook een afritsbroek, hoewel niet erg modieus, kan verdraaid handig zijn!
- Wanneer je in volle zon wandelt, bedek je best je hoofd om een zonneslag te vermijden. Een pet of hoed kunnen, maar een hoofd-/halsdoek (type Buff) werken even goed en nemen minder plaats in.
- Vergeet je trui en regenjas niet, ook al ziet het weer er goed uit.
Tijdens een vakantie in de Dolomieten, een schitterend berggebied in het noorden van Italië, vertrokken we ’s ochtends op staptocht. Het weer zag er prachtig uit en ook de voorspelling was goed. Dus we droegen enkel een short en t-shirt. Kort na de middag sloeg het weer helemaal om: het begon te onweren en te hagelen. Omdat de donkere wolken de hele tijd verstopt zaten achter de bergen, hadden we het onweer totaal niet zien aankomen en moesten we de pijnlijke hagelbui in een open vlakte doorstaan. Zonder jas. Een tocht door de regen bracht ons naar een café aan een kabelbaanstation, waar we gelukkig konden opwarmen. Die trui en jas vergeten we nooit meer!
De juiste schoenen
- Neem de tijd om de juiste wandelschoenen te kiezen en laat je adviseren in de winkel. Bergschoenen bestaan in types A (lichte wandeling) tot C (wandeling op rotsen met bepakking). Heb je zwakke enkels of ben je van plan op heel oneffen terrein te wandelen, dan kies je best voor hoge wandelschoenen.
- Koop je wandelschoenen groot genoeg, want je voeten zwellen soms op tijdens het stappen. Ze schuiven ook een beetje naar voren in een afdaling.
- Loop je wandelschoenen thuis uitgebreid in, voordat je er mee naar de bergen trekt. Zo ben je zeker dat ze nergens knellen.
Wandel op je eigen tempo
In Bolivia heb ik met mijn vrouw de 6088m hoge Huayna Potosi beklommen. Op dag 1 werden we voorbijgestormd door 3 Franse reizigers, die wat lacherig deden over ons tempo. Twee dagen later stonden wij op de top, maar de 3 Fransen hebben hem niet gehaald. Ze hadden hun eigen krachten overschat, waren te snel gestegen en kregen daardoor last van de hoogte. Op de top was het dus onze beurt om te lachen ?. Ook in Nepal en Peru deden we het steeds rustig aan, en we hebben nooit zware last gehad van de hoogte.
Op reis met Joker Go-26 naar Peru deed ik de machtige Salkantay-trekking naar Machu Picchu. Het hoogste punt dat je bereikt is 4630m, en dat maakt het behoorlijk stevig. Gelukkig was ik in conditie: ik zat in een zwemclub en zwom drie keer per week. Eitje dus, dacht ik…
Maar blijkbaar zijn zwemspieren niet hetzelfde als wandel- en loopspieren. Daar stond ik dan – met mijn zwemmerslijf – elke vijf stappen even halt te houden om op adem te komen. Die laatste 500m naar de top voelde ik mij gemakkelijk dertig jaar ouder. Dus beste vriendjes: doe je een trekking op hoogte? Op voorhand veel gaan wandelen dan, óók als je al een andere sport doet!
Maar blijkbaar zijn zwemspieren niet hetzelfde als wandel- en loopspieren. Daar stond ik dan – met mijn zwemmerslijf – elke vijf stappen even halt te houden om op adem te komen. Die laatste 500m naar de top voelde ik mij gemakkelijk dertig jaar ouder. Dus beste vriendjes: doe je een trekking op hoogte? Op voorhand veel gaan wandelen dan, óók als je al een andere sport doet!
Vermijd blaren
- Kies de juiste wandelkousen voor optimaal comfort. Lekker warm of vochtregulerend, met versteviging, laag of hoog. Wandelkousen zijn er in veel verschillende types, dus laat je adviseren in de winkel.
- Heb je een gevoelig punt op je voet, waar je snel een blaar krijgt? Plak er dan op voorhand tape (uit de apotheek) op. De wrijving zal plaatsvinden tussen je schoen en de tape, in plaats van tussen je schoen en je huid. Zo krijg je veel minder snel blaren!
- Als je veel zweet, helpt het om talkpoeder in je schoenen te strooien. Zo blijft alles goed droog en krijg je minder snel last van blaren. Ook handig als je voeten nog vochtig zijn na een rivieroversteek op blote voeten!
Als je een rivier moet oversteken en je weet niet goed hoe diep het is: doe die botinnen toch maar uit. Op reis in IJsland zette iemand van onze groep één verkeerde stap bij het oversteken van een rivier. Resultaat: bergschoenen vol water. En op het einde van de dag gigantische blaren. En dat met nog 4 dagen trekking te gaan...
Wat je zeker moet meenemen
- Koop de juiste rugzak en laad hem in op de correcte manier. Zowel een dagrugzak als trekkingrugzak moet op je heupen rusten. Vertel je reisplannen in een gespecialiseerde outdoorwinkel en vraag advies.
- Wandel je op grote hoogte, vergeet dan niet om wat extra zonnecrème mee te nemen. Zelfs bij geen of een flauw zonnetje, kan je in de bergen snel verbranden.
- Je wilt je knieën niet te veel belasten, hebt een minder goed evenwicht of draagt een zware rugzak? Dan zijn wandelstokken een hele grote hulp bij het wandelen! Pas de hoogte aan naargelang je op vlak, dalend of stijgend terrein wandelt. Hoe je wandelstokken correct gebruikt, leer je in dit filmpje van de A.S. Adventure Outdoor Academy.
- Doe je een trekking met meerdere personen, spreek dan af wie wat meeneemt. Je kan perfect verder met 1 blok zeep, 1 bus shampoo en 1 tube tandpasta voor de groep.
- Neem beter te veel water (en eten) mee dan te weinig.
Op het Griekse eiland Amorgos maakten we de lange koninginnenwandeling. Gewapend met een lunchpakket en elk een fles van 1,5 liter water startten we aan de tocht. Deze zou een hele dag duren en leidde ons door natuurgebied, zonder dorpjes onderweg. Het was midden juli, en erg heet, waardoor we kort na de middag al bijna door onze watervoorraad heen zaten. Net toen de situatie gevaarlijk begon te worden, kwamen we een boer tegen. Met handen en voeten legden we hem uit dat we dringend water nodig hadden. Gelukkig wist hij een oude waterpomp zijn, die hij gebruikte om water te geven aan zijn ezels. En voor één keer ook aan dorstige reizigers...
De juiste timing
Tijdens een tweedaagse trektocht op Mount Cameroon hebben we ons overslapen op de tweede dag. Te veel vertrouwen op de natuurlijke wekker van de gids bleek geen goede zet. We begonnen dus veel te laat aan onze klim naar de top, en bijgevolg ook aan de afdaling van de hele berg. Een medereizigster kreeg onderweg last van haar knieën. Daardoor konden we het hogere tempo dat we hadden ingezet omwille van de late vertrek, niet aanhouden. De laatste twee uur moesten we afdalen in het donker, met enkel het zwakke licht van enkele gsm’s. Dus: neem een goede zaklamp mee. En zet je eigen wekker ?.
In Jamaica beklommen we 's nachts de hoogste berg van de Blue Mountains, om de zonsopkomst te kunnen bewonderen vanaf de top. We namen een gids mee op pad, die ons vertelde dat we best om 2u ’s ochtends vertrekken als we tijdig willen aankomen. Uiteraard treuzelden we te veel voor vertrek. Met als resultaat: grote paniek onderweg, want misschien zouden we te laat de top bereiken om de zon te zien opkomen. Met dank aan een laaghangende wolk die de zon nog net enkele minuten langer tegenhield (zie foto!), konden we toch nog de zon zien opkomen. Missie geslaagd!
Moraal van het verhaal: luister altijd naar de aanwijzingen van je lokale gids, want hij/zij kent de streek veel beter dan jij!
Moraal van het verhaal: luister altijd naar de aanwijzingen van je lokale gids, want hij/zij kent de streek veel beter dan jij!
Als je in het besneeuwde hooggebergte voorbij een rotswand moet, doe je dit best in de voormiddag en nog voor de zon er op schijnt. Zo moesten we in Nepal een pas over waarbij we vlak onder een rotswand door moesten (Cho La-pas tussen Gokyo en Everest Base Camp). Onze gids wou deze voorbij zijn voor de zon er op kwam, want dan begint het ijs in de rotswand te smelten en begint het stenen te regenen die je niet op je hoofd wil krijgen. Dat betekende wel: om 4u ’s ochtends vertrekken…
Tijdens een lange tocht in Inagua, Gran Canaria, hadden we de vroegte en snelheid van de zonsondergang wat onderschat. Daardoor hebben we een half uur lang een zeer steile helling moeten afdalen, in plaats van de gewone, doch verre, route naar het dorp met bushalte te nemen. Dat was gevaarlijk, en onverantwoord. Dus meerdere lessen geleerd: uurwerk in de gaten houden, beter informeren over afstanden en zwaarte van de tocht, en sneller de weg vragen als we verloren lijken gelopen.