Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaterdag, 18u. “Ik ben Leen en ik kom uit België.”

De allereerste kennismaking met onze groep start met een namenrondje tijdens de welcome meeting in het hotel. Onze groepsleden zijn allemaal tussen 18 en 39 jaar - we kozen immers voor de 18 to shirtysomethings formule - ,komen uit de USA, Australië, Groot-Brittanië, Duitsland, Denemarken, Zwitserland,… en zijn allemaal een beetje zenuwachtig om wat komen gaat. Gelukkig weten CEO’s (Chief Experience Officers) Dan en Anton daar wel raad mee. Met de nodige humor gidsen ze ons door de praktische afspraken voor onze trip die morgen start.

Zondag, 6u. Met bewondering staan we naar the purple monster te staren.

G Adventures ontwierp zelf zijn eigen overland trucks: de Lando. Ons exemplaar heeft een Afrikaans masker op zijn ‘grille’ en heet Gamba. Omdat het voertuig niet op een truck maar wel op een bus gebaseerd is, zijn er zowel aan de zijkanten als aan de voorzijde grote ramen. Daar kunnen we meteen gebruik van maken, want de route leidt ons vandaag door de mooie heuvels van Zuid-Afrika. We versieren ons paspoort ook meteen met een nieuwe stempel, want we steken de grens over met Botswana.

Zondag, 20u. Zelfgemaakte spaghetti smaakte nog nooit zo lekker.

We houden het bij een eenvoudige maaltijd, want het uitladen van de Lando en het voor de eerste keer opzetten van onze tenten vergde wel wat oefening. Maar nu staan ze er, en wel in een fascinerende omgeving: midden in het Khama Rhino Sanctury: een community-based initiatief om de neushoorns te beschermen. We fantaseren al over neushoorns naast onze tent, want daarvan vind je maar liefst 58 exemplaren in dit beschermde park.

Maandag, 6u30. Nog een beetje knikkebollend zitten we voor de eerste keer in een safari vehicle.

Na de eerste nacht in ons tentje, dat mede dankzij de dikke kampeermatrassen best aangenaam was, werden we vlak voor zonsopgang opgehaald voor onze eerste safari. Het is een heel koude ochtend, met wat lichte regen. We leren al snel dat niet alleen wijzelf daar niet van houden, maar ook de neushoorns niet. Net wanneer we na 2 uur rondrijden de zoektocht willen opgeven, spot medereiziger Chris een grote grijze vlek in de verte. Onze eerste neushoorn!

Dinsdag, 10u. Rustig glijdt onze mokoro door het ondiepe water van van de Okovango Delta.

Alleen de geluiden van vogels en de peddel in het water doorbreken de stilte. Met de zon op ons gezicht is dit puur genieten.

Een groep locals zal ons twee dagen begeleiden in het unieke ecosysteem van de delta: een vruchtbaar overstromingsgebied dat heel wat dieren aantrekt. Op een eilandje midden in de wildernis slaan we ons kamp op. Er zijn geen voorzieningen, dus ons wassen doen we in de rivier en het toilet is niet meer dan een put. Maar dat maakt de beleving alleen maar beter.

We proberen zelf om te varen met een mokoro, wat een stuk moeilijker is dan het lijkt. Na een zwempartijtje zitten we uit te blazen wanneer iemand beweging spot in een nabijgelegen poel. Het blijkt een groep nijlpaarden met jongen te zijn. Gevaarlijk, maar ook enorm fascinerend. We bewonderen ze vanop het land en vragen een local om ons met de mokoro dichterbij te brengen. Verborgen in het riet naderen we deze dieren tot op een vijftiental meter. Indrukwekkend!

Dinsdag 16u. Langzaam wandelen we in de richting van een grote kudde zebra's en gnoes.

Het licht van de avondzon en het stof dat de dieren opwerpen wanneer ze een eindje lopen maakt het een magisch schouwspel. Deze wandelsafari in groepjes van 6 brengt ons dicht bij de dieren, een intense ervaring. We passeren het skelet van een olifant en dan … zien we achter een bomenrij een grote groep olifanten statig voortschrijden.

We laten de kolossen rustig passeren en volgen hen op veilige afstand tot ze verdwijnen in het hoge gras in de verte. Terwijl de gouden stralen van de zonsondergang het landschap een prachtige gloed geven, wandelen we rustig terug. De avond sluiten we af met een kampvuur samen met de locals.

 

Woensdag, 14u. "Kijk daar, nijlpaarden op een eilandje!", klinkt het in ons vliegtuigje.  

Vanuit een klein vliegtuig waarin we met 6 mensen zo'n beetje opgevouwen zitten, spotten we massa’s dieren in het lappendeken van water en land. Giraffen blijken door hun dunne nek veruit het moeilijkste! De vlucht over de Okovango Delta is hobbelig, maar oh zo de moeite. Dit uitzicht vergeten we nooit meer!

Woensdag 15u. Kijk, een krokodil! En een groep apen! Daar zijn buffels! Een zwemmende olifant!

Pintje of cider in de hand, klapstoeltje open, en we zijn klaar voor een boottocht op de Chobe rivier. Al na een paar minuten varen zien we de eerste dieren. We zijn nog aan het kijken naar de apen, wanneer er een kudu langskomt. Wanneer we ons omdraaien zien we nijlpaarden en vogels in het water, en in de verte doemen al de silhouetten van olifanten op die komen drinken bij zonsondergang. Om nog maar te zwijgen we de indrukwekkende kudde buffels. Deze sunset cruise overtreft al onze verwachtingen. Deze activiteit is optioneel, maar de complete groep ging mee. Het is dan ook niet te missen!

Woensdag, 19u. We zetten onze tenten op tussen de wortels van een enorme baobab boom.

En dan is het tijd voor een echte Afrikaanse braai (bbq). Onze Zuid-Afrikaanse CEO Anton leert ons de kneepjes van het vak!

Donderdag, 8u. Er is een luipaard gespot!

Aan hoge snelheid racet onze jeep over de hobbelige wegen van Chobe National Park. Dan klinkt een luide knal. De bouten zijn uit ons wiel gesprongen, en we kunnen niet verder rijden. Geen luipaarden dus voor ons vandaag. Een half uurtje later komt een nieuw voertuig ons te hulp. En daarna hebben we wél geluk! Een groep van 12 leeuwinnen valt een kudde van honderden buffels aan. De buffels vechten terug, wat een schouwspel!

Vrijdag, 14u. Aarzelend bijten we een stukje van de rupsen die ons geserveerd worden.

We staken de grens tussen Botswana en Zimbabwe over en worden enthousiast onthaal door enkele vrouwen van het project “Lusumpuko Women’s Club”, een coöperatieve uit een nabijgelegen township. Zij kookten voor ons een tiental typisch Zimbabwaanse gerechten. En daarvan genoten we op z’n Zimbabwaans: met onze handen.

Zaterdag, 13u. Ooh & aah's, donderend geraas en water in onze bottinnen.

Dat de Victoria Falls zó indrukwekkend en zó nat zouden zijn, hadden we niet verwacht. Het is onder vrije dag, dus er is alle tijd om de Falls op eigen tempo te bezoeken. We kuieren van uitzichtpunt naar uitzichtpunt en genieten van het uitzicht. Het water dondert 108 meter naar beneden, en op sommige plekken kaast het weer naar boven om op ons neer te vallen als regen. 

Onze CEO regelt op deze vrije dag activiteiten voor iedereen die wil: van een museumbezoek tot raften, bungeejumpen of een helicoptervlucht. Anderen chillen aan het zwembad of gaan souvenirshoppen. ’s Avonds vallen we in slaap met het geruis van de watervallen op de achtergrond.

Zondag, 11u. Opnieuw een voorstellingsrondje, want onze groep ziet er heel anders uit.

Victoria Falls is een soort ‘wisselpunt’ voor reizen in zuidelijk Afrika. Een derde van de groep reist verder naar Nairobi, een derde van de groep keert terug naar huis, de rest reist zoals wij verder naar Johannesburg. Er komen ook nieuwe mensen bij. Voor sommigen is dit de eerste dag van hun reis, andere zijn al 3 weken eerder vertrokken in Kaapstad. We reizen verder in een groepje van 12 personen en krijgen een nieuwe CEO: Jeff uit Zimbabwe.

Maandag 11u. Oog in oog met de neushoorns.

Samen met lokale gids Kurt naderen we een groepje van deze machtige dieren voorzichtig tot op enkele meters afstand. Enorm spannend, enorm indrukwekkend. Des te meer omdat Kurt een uur eerder vol passie vertelde over hoe fascinerend neushoorns zijn, maar ook hoe ze bijna uitgestorven zijn en wat stropers deze dieren aandoen hier in Matobo NP. 

Na een neushoorn-selfie vertrekken we voor een jeeptour. Elke paar minuten stoppen we voor een uitleg over een geneeskrachtige, dodelijke of hallucinogene plant. Na de lunch wandelen we naar een grot waar we historische rotstekening bewonderen, gemaakt door bushmen en prachtig bewaard. Om deze memorabele dag af te sluiten stoppen we nog even in een dorpje. En ’s avonds bij het kampvuur kunnen sommigen het toch niet laten om een thee gemaakt van Kurts ‘speciale planten’ uit te proberen!

Dinsdag, 18u. Ons avondeten koken en eten we in onze privé grot op de campground.

Na een lange rit in de Lando (wie de Lando een ‘bus’ noemt, moet een dollar doneren aan Planeterra) en een stevige wachtrij aan de grensovergang zijn we eindelijk aangekomen in Zuid-Afrika. En dankzij een stop aan de supermarkt kunnen we ’s avonds bekomen met een campingfeestje!

Woensdag, 12u. Een giraf! Nog een giraf! Zeven giraffen!

We rijden met de Lando vandaag 200 kilometer door het Krugerpark, van de noordwestelijke hoek tot ergens middenin het enorme nationaal park. We spotten olifanten, kudu’s, krokodillen, giraffen, allerlei gazelles, waterbuck en heel wat vogels. Dankzij de grote ramen vooraan en aan de zijkanten van de Lando en onze hoge positie kunnen we ver kijken.

Woensdag, 22u. Bijna iedereen slaapt. Niet in onze tent, wel in een groot safari vehicle.

We gaan op night safari en zoeken met sterke lampen naar dieren die ’s nachts actief zijn. We spotten olifantspitsmuizen: een grappig  diertje dat lijkt op een kruising tussen een eekhoorn en een mini-kangoeroe. Dan zien we een jonge giraf en een nijlpaard, en dan heel lang … niks. Dit was teleurstellend, want van andere reizigers hoorden ze dat ze luipaarden en leeuwen in actie gezien hadden. We zijn blij als we in onze tentjes mogen kruipen op deze drukke camping. Een heel andere ervaring dan de campings in Botswana en Zimbabwe die we bijna voor onzelf hadden.

Donderdag, 15u. Met 2 kleine safarivoertuigen rijden we een hele dag doorheen het Krugerpark.

Nu ook via de kleine dirt roads waar de Lando niet kan komen. Onze driver werkte vroeger als ranger en weet ons heel veel te vertellen over het park en de dieren. Dankzij zijn opmerkzame blik kunnen we ook heel veel dieren spotten.

Vrijdag, 19u. Het laatste diner met de groep.

We halen nog wat herinneringen op, voegen elkaar toe op Facebook en Whatsapp en bedanken onze CEO’s uitgebreid. Iedereen is unaniem: dit was een prachtreis. Morgen gaan we elk onze eigen weg, maar deze trip, die vergeten we nooit meer!

Praktisch

Joker-medewerker Leen boekte de reis ‘Southern Africa Encompassed’ met G Adventures. Deze reisorganisatie is één van Jokers internationale partners. G Adventures deelt de Joker-waarden en reisstijl: in kleine groep, off-the-beaten track & duurzaam. Het voordeel aan reizen in internationale groep is dat je kan kiezen uit een enorm aanbod aan reizen,  vertrekdata en reisstijlen. Leen koos voor de formule “18-to-twentysomethings”, voor 18 tot 39-jarigen. Maar er zijn ook andere formules zoals classic, active, marine enzovoort.

Omdat de reis vertrekt op de bestemming, is je vliegticket niet inbegrepen. Dat heeft als voordeel dat je je trip in internationale groep gemakkelijk kan combineren met een eigen reis. Zo verkende Leen en haar partner eerst 2 dagen Johannesburg voor ze aansloten bij de trip. En nadien huurden ze een auto om nog 6 dagen zelf rond te toeren in Zuid-Afrika. Uiteraard kan je bij je Joker-reisexpert terecht voor het boeken van je complete trip: vluchten en je reis in internationale groep, maar eventueel ook je verzekering, huurwagen en/of hotels voor extra dagen.

Misschien is dit ook interessant voor jou?