Verenigd Koninkrijk - Schotland
Samen trekken we naar het land van bergen, kastelen en mistige meren met doedelzakmuziek op de achtergrond. Dankzij de indrukwekkende highlands wanen we ons tijdens een trekking in een scène uit Harry Potter, Skyfall of Outlander. We bezoeken Glasgow en hoofdstad Edinburgh, verkennen het mysterieuze Isle of Skye en ontdekken of er nu echt een monster ronddwaalt in de Schotse lochs.
Tijdens deze roadtrip komen we echt in aanraking met Schotland's finest!
De hoogtepunten van deze reis
De beklimming van Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland
Een avondje doorbrengen in de pub
De vele mooie wandelingen: door de highlands, op het eiland Skye,...
Deze reis is iets voor jou als je...
-
je helemaal wegdroomt bij de groene berglandschappen van Schotland.
-
het woord 'roadtrip' je als (doedel)muziek in de oren klinkt.
-
kastelen, dorpen en steden jou helemaal in vervoering brengen.
-
je niet vies bent van een paar stevige wandelingen.
-
ongelofelijk veel zin hebt in een kampeeravontuur.
-
wel tegen een spatje regen kan.
Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
We starten onze reis in... België. Inderdaad, we rijden met ons minibusje naar Ijmuiden in Nederland. Hier schepen we in op de nachtferry.
De volgende ochtend worden we wakker op het Engelse eiland, namelijk in Newcastle. Geordie Shore, voor de kenners. Hier blijven we echter niet hangen, want de Schotse Hooglanden roepen ons.
Het avontuur begint nu echt, en wel aan de levendige poorten van de Highlands: Glasgow. Dit is de grootste stad van het land, en dus geen gebrek aan leuke pubs om ons wat Schotse moed in te drinken. En zien we daar een standbeeld van de Duke van Wellington met een verkeerskegel op zijn hoofd? Alleen maar hier!
We zetten onze trip verder richting de hoogste piek van Schotland, de Ben Nevis. Onderweg stoppen we om het uitzicht op de mythische landschappen en mysterieuze lochs van Glencoe in ons op te nemen. Eenmaal aangekomen aan de voet van de Ben Nevis beginnen we aan de beklimming. De uitzichten over de groene hooglanden zijn heerlijk genieten, zolang de mist geen roet in het eten gooit!
Met de ferry zetten we onze tocht verder naar een ander pareltje, namelijk het eiland Skye! De schoonheid van deze plek is mythisch, en hoe beter deze te ervaren dan tijdens enkele wandeltochten, met bijkomende hoogtemeters.
Old Man of Storr, Quiraing, Kilt Rock, Fairy Glen,... Het zijn enkele namen die ons nog lang zullen bijblijven! Er kan geen beter einde zijn aan ons bezoek aan dit prachtige eiland dan een frisse -of eerder koude- plons in de Fairy Pools.
Welkom op de NC500! De... wat? De North Coast 500 is één van de mooiste wegen in het noorden van Schotland, en daarvan ontdekken we met veel plezier een stukje van.
We beginnen aan Eilean Donan Castle, het pittoreske kasteel op een eilandje. Verder doen we wat we willen. Een stevige wandeltocht? Aye! Een kasteel bezoeken? Aye! Een idyllische baai ontdekken? Aye! Boven op een berg de zonsondergang opwachten? Aye!
De vraag die iedereen zich stelt tijdens een roadtrip in Schotland: Leven er echt monsters in de Schotse lochs? We ontdekken het tijdens het kanovaren bij Inverness. Hou dat fototoestel maar al klaar!
Om ons op te warmen zoeken we dat andere bekende Schotse water op: whisky! Een proeverij leert ons meer over het distilleerproces en geeft ons een -nieuwe- appreciatie voor de turfsmaak die zo typisch is voor deze streek.
Afsluiten doen we Edinburgh, de fotogenieke hoofdstad van Schotland. De mogelijkheden hier zijn eindeloos.
Snuisteren in de winkeltjes of eerder een museum? Dat kan. Ook op het gemak genieten van een koffietje of iets sterkers in een lokale pub is geen probleem in deze gezellige stad. Een heerlijke afsluiter!
Bye bye Edinburgh! We rijden terug naar Newcastle en schepen in voor onze laatste nachtferry naar Ijmuiden. Van hieruit rijden we moe maar voldaan terug naar België.
Data en prijzen
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Nachtferry H&T in meerpersoonskajuiten Ijmuiden-Newcastle
- 2 x diner en 2 x ontbijt aan boord
- 16 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 15)
- Brandstof minibus
- Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
- Organisatiekosten
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Bijdrage Garantiefonds
Inbegrepen in het budget
- Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
- Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
Essentiële info
- Om naar of via het Verenigd Koninkrijk te reizen, heb je naast je geldig paspoort vanaf 2 april 2025 ook een ETA (Electronic Travel Authorisation) nodig. Je kunt deze ETA aanvragen vanaf 5 maart 2025 via de website van de Britse overheid: Apply for an electronic travel authorisation (ETA) - GOV.UK (www.gov.uk).
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Voor het Verenigd Koninkrijk heb je een geldig internationaal reispaspoort nodig. Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs in bankkaartformaat.
Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/
Voor het Verenigd Koninkrijk heb je naast je internationaal paspoort ook een elektronische toestemming (ETA) nodig om het land binnen te komen.
Je kan deze aanvragen via Apply for an electronic travel authorisation (ETA) - GOV.UK (www.gov.uk). De kostprijs hiervoor is 10 GBP, te betalen met je debet- of kredietkaart.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.
Wees je ervan bewust dat je identiteitsdocument (identiteitskaart of paspoort) onbeschadigd moet zijn. Bij beschadiging kan je geweigerd worden aan de check-in op de luchthaven.
We reizen heen en terug vanuit België met onze minibus. Het uur en de plaats van vertrek worden op de vertrekvergadering meegedeeld door de reisbegeleider.
Ook tijdens de reis maken we vooral gebruik van onze minibus. Daarbuiten verplaatsen we ons met de nachtferry van IJmuiden naar Newcastle en terug.
Voor deze reis met huurwagen is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als (co)chauffeur. Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers goed zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Een omniumverzekering is steeds inbegrepen. Bij een aantal reizen is er echter een vrijstelling per schadegeval of is niet alle schade gedekt door de omniumverzekering. Deze vrijstelling of niet-gedekte schade is ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.
Het definitieve vertrekuur vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.
De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.
- Rugzak (geen harde koffer)
-
Dagrugzak met regenhoes
-
Ademende regenkledij
-
Slaapmatje
-
Slaapzak (comfort 5°C)
-
Ingelopen bergwandelschoenen
Duurzame tips:
-
Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
-
Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee.
-
Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen.
Omdat we met een minibus reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Harde koffers of rugzakken met uitwendig frame worden absoluut afgeraden.
We nemen het kampeer - en kookgerief mee vanuit België. De reisbegeleider zal elke deelnemer vragen om iets in de bagage mee te nemen. Vul je reistas dus niet tot aan de limiet, maar hou nog wat plaats vrij.
Tijdens deze kampeerreis wordt er vaak zelf gekookt. We ontbijt op de campings, picknicken en koken 's avonds onze maaltijd op onze kampeervuurtjes. Iedereen steekt de handen uit de mouwen en draagt bij aan het opzetten van tenten, winkelen, koken en afwassen.
We eten af en toe ook in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest steeds zelf wat je eet.
Het is als vegetariër mogelijk om alternatieve gerechten te kiezen. Ook tijdens het kampeerkoken wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met maaltijdrestricties of allergieën.
Tijdens de reis slapen we de helft van de nachten in 2-persoons Joker-tenten die we meenemen vanuit België. In de parken kamperen we altijd, we slapen op campsites waar steeds sanitair voorzien is. Soms zijn er ook een vuurkorf, hutjes om binnen te koken of wat beter uitgerust sanitair voorhanden. Dit is afhankelijk van campsite tot campsite.
Joker maakt gebruik van degelijke tenten van het duurzame merk Vaude, ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 65 euro per tent.
Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) zorg je zelf. Meer info hierover ontvang je op de vertrekvergadering.
Tijdens de overtocht met de nachtferry (2 nachten) verblijven we in 4-persoonskajuiten, afhankelijk van de beschikbaarheid.
In de steden verblijven we meestal in een hotel of hostel. We geven de voorkeur aan kleinschalige, charmante accommodaties, bij voorkeur gerund door lokale mensen. Dit biedt niet alleen een aangename afwisseling met het kamperen, maar vergemakkelijkt ook het contact met de lokale bevolking, waardoor we de cultuur en eigenheid van het land beter leren kennen. Eenvoud en authenticiteit staan daarbij centraal in onze filosofie.
We slapen in meerpersoonskamers, soms met gedeeld sanitair en soms gedeeld met andere reizigers. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Handdoeken zijn niet altijd aanwezig.
Prijs en budget ter plaatse
Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.
Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.
Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.
Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan.
Fooien
In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.
Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.
Weet dat je sommige vaccins ruim op voorhand in orde moet brengen. Informeer je dus goed bij het boeken van jouw reis welke vaccins verplicht zijn of aangeraden worden om hier tijdig mee in orde te zijn.
Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie.
De beklimming van de Ben Nevis vormt een bijzondere uitdaging, waarbij we bijna 1.400 meter stijgen en daarna weer afdalen. Voor de andere wandelingen kunnen we in overleg met de groep en de reisbegeleider de zwaarte bepalen, maar houd er rekening mee dat er altijd enige hoogtemeters zullen zijn.
Het is belangrijk om goed uitgerust aan de reis te beginnen en met een positieve instelling deel te nemen. Dit helpt om het kamperen, de weersomstandigheden en de vermoeidheid na inspanningen beter te doorstaan.
Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:
- We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
- Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.
De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.
*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.
Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.
We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.
Lees meer over reizen met impact op joker.be/reizen-met-impact.
Hoewel we in de zomermaanden reizen, zijn zomerse temperaturen niet te verwachten. In het laagland stijgt de temperatuur zelden boven de 20°C, en in het hoogland is het vaak aanzienlijk koeler. Wel geniet je tijdens deze periode van langere dagen met meer daglicht.
Regen en wind zijn in Schotland vrijwel onvermijdelijk, zelfs in de zomer.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren
Veelgestelde vragen
Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?
Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Wat moet ik betalen bij boeking?
Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.