In een workshop Rugzakologie leer je dat een trekkingrugzak en jij beste maatjes kunnen zijn, ook als je lang op reis bent en het ding verschillende uren per dag moet dragen. Enkele tips die wij onthielden van de mensen van de Outdoor School, aangevuld met andere tips die wij als backpackers nu eenmaal gewoon weten!
1. Een goede rugzak sluit mooi rond je middel als je die aanspant. Hoe nauwer de rugzak bij je lichaam aansluit, hoe stabieler je kan stappen. Dat is veel minder vermoeiend.
2. Eens je rugzak dicht is, moet je álle riempjes goed aantrekken. Een beetje kracht zetten kan geen kwaad: het is ervoor gemaakt! Hoe compacter alles is ingesnoerd, hoe stabieler je rugzak blijft zitten, hoe comfortabeler je kan wandelen.
3. Het grootste gewicht van je rugzak moet dankzij het ingebouwde frame op je heupen gedragen worden, zo’n 80% zelfs. De rest is voor je schouders.
4. Een drinkbus of slaapmatje laten bengelen aan je rugzak is geen goed idee. Ongemerkt brengt dat kleine flesje of lichtgewichtmatje je bij elke stap even wat uit je evenwicht. Op het einde van je tocht ben je dan vermoeider dan je reisgenoot die zijn drinkbus in zijn rugzak heeft gestoken, de slimmerd.
5. Klinkt wat extreem, maar je zal ons dankbaar zijn onderweg: een optimaal ingepakte rugzak is wat kleren betreft leeg op het koudste moment van je reis. Dat wilt zeggen dat je al je kleren over elkaar aanhebt en dat je het warm genoeg hebt. Als je nóg meer kleren meenam, dan heb je eigenlijk te veel bij. Voor de backpackers met enig gevoel voor esthetica is het daarom belangrijk dat al je kleren min of meer bij elkaar passen.
6. Stel dat je vliegmaatschappij 20kg bagage toelaat, dan is het geen slimme zet om je rugzak zo vol te steken! Om comfortabel te trekken zou je een derde van je lichaamsgewicht mogen meenemen en dat is echt een maximum. Als het kan, mik je toch best op een aangename 15 kg.
7. Rol je kleren op in plaats van ze op te vouwen. Dat is compacter en als je ze heel strak oprolt, vermijd je dat ze kreuken.
8. Reis je met het vliegtuig, verpak je rugzak dan in een flightbag, te koop in de outdoorwinkels. Zo komen de gespen en riempjes niet vast te zitten tijdens het transport, blijft je rugzak langer proper en wordt je bagage ook niet nat van de regen. Bovendien kan je in de flightbag nog extra materiaal kwijt zoals wandelschoenen, matje, tent, slaapzak enz. Met één slot kan je de hele zak afsluiten.
9. Een natte rugzak droog je niet het best in de volle zon, tegen de chauffage of een vuurtje. Hoe trager de rugzak droogt, hoe beter voor het materiaal (maar we geven toe dat dat voor jezelf in eerste instantie minder aangenaam is!). Modder en gelijkaardig vuil laat je best eerst opdrogen vooraleer je het vuil met een zachte borstel verwijdert.
Met dank aan Karavaan, die een workshop Rugzakologie organiseerden in juni 2014 en er vlijtig de tips van de Outdoor School voor ons noteerden.