Futons op tatami-matten, rijstpapieren wanden, een traditioneel bad en Japanse haute cuisine: dat is overnachten in een ryokan. Je wordt er – zelfs letterlijk – ondergedompeld in oeroude tradities, met het geluid van schuifelende slippers als rustgevende soundtrack. Deze pensions of guesthouses in traditionele Japanse stijl bieden je, elk met een eigen maar toch herkenbare aanpak, een memorabele beleving op rondreis in het land van de Rijzende Zon.
Een bed voor de Samoerai
De ryokan ontstond langs de drukke Tokaido Highway tussen Tokyo en Kyoto, als overnachtingsplaats voor o.a. samoerai en ruilhandelaars. De oudste ryokan van het land dateert van 705 na Chr.! Ondertussen zijn ze aangepast aan reizigers van de 21ste eeuw, maar de verblijven ademen nog altijd traditie en rust.
Dat is al zo wanneer je binnenkomt in de inkomhal of genkan (玄関). Die ligt een beetje lager dan de rest van het gebouw en is de enige plaats die je met schoenen betreden mag. Slippers liggen klaar op het einde van deze hal, waar de gang begint.
Ook je privé-kamer of washitsu (和室) is in elke ryokan traditioneel ingericht op ongeveer dezelfde manier. Voorbij de schuifdeur of fusuma (襖) kom je in een foyer met een oshiire (押し入れ), een kast voor de futon. Achter een volgende schuifdeur vind je de gastenkamer. Overdag staat er op de tatami-matten een lage tafel met thee, en daarrond typische stoelen zonder poten. ‘s Avonds tijdens het diner wordt je zitkamer voor je omgevormd tot slaapkamer. De tafel gaat dan opzij en de futon (enkele dunne matrassen in een laken gewikkeld) wordt klaargelegd. Hierop komt een dik en donzig futondeken om werkelijk heerlijk onder te slapen. Zelfs rugklachten houden zich een nachtje gedeisd op een futon!
De grootte van een kamer wordt vaak omschreven in het aantal tatami dat de kamer bevat: 6, 8, 10 of zelfs meer.
Natuurlijk bestaan er verschillende soorten ryokan, gaande van zeer traditioneel tot modern, van basic tot luxueus. Bekijk ons overzicht van de soorten ryokans in Japan!
Een badkamer in Japanse stijl
Sommige kamers hebben een eigen badkamer en toilet. Is dat niet het geval, dan staat er wel een wastafel en vind je een toilet (moderne versie of in enkele gevallen een traditioneel hurktoilet) op de gang. Voor een bad doe je dan wat Japanners al eeuwenlang héél graag doen: naar de sentō (gemeenschappelijk badhuis) gaan. Gescheiden voor mannen en vrouwen, met warm water. Sommige sentō kunnen ook de naam onsen hebben als het badwater afkomstig is uit een warmwaterbron. Waar het in een badhuis puur om dagelijkse hygiëne gaat, staat de onsen voor ontspanning in heilzaam, mineraalrijk water.
Baden is een kunst, dus lees vooraf hoe je een bad neemt in een sentō.
Diner in Kimono
Lunch ’s middags niet te uitgebreid want… een diner in een ryokan bestaat uit ongeveer 10 gangen! Vaak zijn dit kaiseki diners (懐石): Japanse haute cuisine. Er is aperitief met sake, misosoep, rauwe, gestoomde of gegrilde vis, kleefrijst, ongekende delicatessen, een specialiteit van het huis en veel meer. Meer weten over een typisch menu in de ryokan.
Je propere kleren kan je sparen want in een ryokan is er altijd een yukata beschikbaar in je kamer. Dit is een lichte, katoenen kimono die door Japanners thuis ter ontspanning gedragen wordt. Al zie je tegenwoordig ook jonge vrouwen op zomerfestivals hierin rondlopen en zeker in onsen-stadjes zie je ze ook op straat. In ieder geval: in de ryokan kan je ‘m dragen na je bad, tijdens het eten maar ook om te slapen. In de winter is er de tanzen, een lichtjes gewatteerd kimonojasje voor over je yukata. Hoe je een yukata aandoet ontdek je hier!
Act like a pro
- In de inkomhal mag je de vloer niet raken met je sokken. Doe je schoenen dus uit waar je meteen op de “propere” gang kan staan met je sokken. Je schoenen zet je klaar met de tippen naar de deur (of in de daartoe voorziene kast).
- Er zijn vaak aparte slippers voor de algemene vertrekken van de ryokan, de eetkamer, de tuin… Ga je naar het toilet, let er dan zeker op om de “toiletslippers” aan te trekken! Let erop dat je de tatami-matten van je kamer nooit betreedt met slippers!
- Het is niet nodig om fooien te geven aan de medewerkers: deze kost is inbegrepen in de prijs van je overnachting (8% service charge). Een ryokan rekent je geen kamer aan, maar een overnachting met diner en ontbijt, per persoon. En ja, Japanners zweren bij betaling in contant geld, dus hou hier rekening mee!
- Een yukata kan je ongetwijfeld op vele manier dragen, maar voor de Japanners is er maar één juiste manier om een yukata te knopen.
- Is er geen sleutel aan je schuifdeur, gebruik dan de kluis voor waardevolle voorwerpen.
- Een koelkast op je kamer is handig. Zeker als die automatisch registreert wat je gegeten of gedronken hebt. Let er wel op dat sommige van dit soort koelkasten ’s morgens, nadat de rekening gemaakt is, automatisch afgesloten worden. Dan kan je er ook je eigen proviand niet meer uithalen!
Deze tips kreeg je van onze Japan-experte Nicki Brepoels (product manager individuele reizen)