Met zijn uitgestrekte, waanzinnig mooie nationale parken is Canada een topbestemming voor natuurliefhebbers. En hoe ervaar je de schoonheid van de natuur beter, dan door er middenin te slapen en wakker te worden met het geluid van vogels, ruisende bladeren en misschien wel een bergbeekje? In Canada vind je heel wat kampeermogelijkheden. Joker-medewerker Bart (klantendienst) ging roadtrippen in een camper langs de Icefiels Parkway in West-Canada, overnachtte op campings middenin de nationale parken en deelt graag zijn ervaringen!
Welke camping in Canada moet ik kiezen?
Over heel Canada vind je een enorm aanbod aan campings en RV-parken om uit te kiezen. RV staat overigens voor recreational vehicle, je kan hier dus verblijven met je camper(van). Afhankelijk van je voorkeur op vlak van locatie, stijl, voorzieningen en budget zal je dus je keuze moeten maken.
Bepaal op voorhand naar welk type kampeerplaats je op zoek bent – een plekje voor een kleine tent of een grote camper – en ook welke voorzieningen er aanwezig moeten zijn. Denk hierbij aan elektriciteits- en wateraansluiting voor een camper, douches, toiletten, vuurplaats en meer. Sommige campings bieden immers veel faciliteiten, andere zijn meer basic.
Er zijn ook opvallende verschillen tussen campgrounds van de nationale parken en campings die privé worden uitgebaat.
Campgrounds in de nationale parken
- Hebben in het algemeen vrij basic faciliteiten
- Hebben ruimere standplaatsen, zodat je je echt ín de natuur voelt
- Liggen middenin de nationale parken en zijn dus erg populair
Campings die privé uitgebaat worden
- Hebben vaak meer faciliteiten, zoals bijvoorbeeld WIFI, een zwembad, een winkeltje…
- Zijn bijgevolg comfortabeler, maar ook duurder
- Hebben meestal kleinere staanplaatsen en minder contact met de natuur


Boek je campground in Canada op tijd
Canada is een razend populaire bestemming voor kampeerders en roadtrippers. Zeker in de zomermaanden, van juni tot september, kan het erg druk zijn en raken de campings in en nabij de populaire plekken en nationale parken snel volgeboekt. Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk te reserveren. Voor campgrounds van de nationale parken doe je dat minimaal 3 à 4 maanden op voorhand via deze website.
Er zijn ook enkele campings die werken volgens het ‘first come, first served’ systeem. Hier kan je niet reserveren, en moet je dus in de voormiddag heen rijden om te horen of er nog plaats is voor die nacht. Als zo’n camping vol zit, loop je het risico dat je erg ver moet rijden om alsnog een slaapplaats te vinden.




Bart’s ervaringen met 3 campgrounds in West-Canada
Bart vertelt: “Wij kampeerden altijd op campings in de Nationale Parken. In Banff NP was dit de Tunnel Mountain Village Campground, in Jasper NP verbleven we op Whistlers Campground en nabij Lake Louise sliepen we op de Lake Louise Campground.”
“De Lake Louise Campground was redelijk basic”, vertelt Bart verder. “Er was slechts één sanitaire blok voor de hele camping, die ver van onze kampeerplek lag. De aansluitingen voor water en elektriciteit voor onze campers waren wel goed in orde. Er was ook een gedeelte voor tentkampeerders, veilig afgesloten met een hek om wildlife buiten te houden.”
“In Banff en Jasper waren de campingfaciliteiten van een hoger niveau. Er waren er verschillende sanitaire voorzieningen verspreid over het terrein, de kampplaats zelf had elektriciteitsvoorziening, een picknicktafel en een fire pit. Op alle campings vond je overal kraantjes met drinkbaar en niet-drinkbaar water en een dumping station om het afvalwater van je camper te lozen.”



Kamperen in Canada: let op voor beren en andere wilde dieren
Als je gaat kamperen in Canada, is het mogelijk dat je wildlife tegenkomt op de camping. Bart: “Toen we incheckten op onze camping in Banff National Park, werd ons gezegd dat er die dag een beer gesignaleerd was. Gelukkig of helaas voor ons, hebben we de beer niet meer gezien tijdens ons verblijf.”
Omdat beren en andere dieren de camping kunnen betreden, geldt er overal een ‘clean campsite’-beleid. Dat betekent dat je niets mag laten liggen dat dieren zou kunnen aantrekken. Eten, afval en zaken met een sterke geur zoals deodorant of shampoo moeten steeds opgeborgen worden in een afgesloten container. Op sommige campings zijn er zelfs speciale ‘foodlockers’ voorzien waar je je eten in kan bewaren. Ook de afvalcontainers hebben allemaal een speciaal handvat waardoor ze ontoegankelijk zijn voor dieren, en dit niet alleen op campings maar in het hele park.
Maar beren zijn niet de enige dieren die je kan tegenkomen. Bart “Tijdens ons verblijf in Jasper National Park liepen er op onze camping tientallen elks (familie van het hert). Het is belangrijk om ook steeds de nodige afstand tot deze dieren te bewaren. Toen wij er waren nog meer dan anders, want het was bronstijd waardoor ze zich agressief kunnen gedragen. Gelukkig werden we ook hierover bij het inchecken goed geïnformeerd. “
TIP: Meer informatie over hoe je moet omgaan met verschillende soorten wilde dieren in West-Canada lees je op de website van de Nationale Parken.
Regent het tijdens je kampeertrip?
Een regenachtige dag op de camping in Canada kan een domper zijn op je kampeerplezier, maar je kan er nog steeds het beste van maken. Met wat degelijke outdoorkledij – slecht weer bestaat niet, enkel slechte kleding – kan je nog steeds genieten van de wandelingen. Heb je daar toch geen zin in, dan kan je die dag de gezellige stadjes Banff en Jasper in de Rocky Mountains verkennen en genieten van het heerlijke eten en drinken. Verder kan je natuurlijk ook altijd een leuk gezelschapsspel meebrengen dat je kan spelen, gezellig samen in je camper of onder een shelter op de camping.



Voordelen en nadelen van kamperen volgens Bart
We vroegen Bart om zijn persoonlijke mening over rondreizen met een camper versus verblijven in hotels.
Bart: “Het voordeel van kamperen in Canada is dat je veel dichter bij de natuur bent, kan genieten van de rust en stilte en in de zomer van de heldere sterrenhemel. Je hebt ook meer kans om wilde dieren zoals beren, elanden en herten te zien.”
“Daarnaast kom je als je kampeert makkelijker op afgelegen of minder toeristische plekken, al moet je uiteraard steeds op de wegen blijven. Wildkamperen in de Nationale Parken is niet toegelaten. Wat ook leuk is aan reizen met een camper, is dat je niet elke dag moet uitpakken en weer inpakken. Je hebt altijd alles bij de hand in de opbergruimtes van je RV.”
Daarnaast ziet Bart ook enkele mindere kanten aan kamperen. Bart: “Een nadeel is dat je meer spullen moet meenemen zoals bijvoorbeeld een tent, slaapzak, kooktoestel, koelbox, extra kleding voor koude nachten. Je moet ook je eten zelf maken en dat vergt soms wat planning, want in de parken zijn niet altijd supermarkten aanwezig. Vooruitdenken bij het maken van je boodschappenlijstje dus!”
“Verder is het comfort natuurlijk ook minder dan in een hotel. De meeste campings hebben alleen basisfaciliteiten, zoals water, toiletten en een beperkt aantal douches. Er is meestal geen wifi. Je moet zelf zorgen voor een proper achtergelaten plek om geen dieren aan te trekken.”
“Kortom, kamperen in Canada kan een fantastische ervaring zijn als je van avontuur, natuur en vrijheid houdt”, vat Bart het samen, “maar het kan ook een uitdaging zijn als je meer comfort en gemak zoekt. Wat de beste optie is voor jou, hangt dus helemaal af van je persoonlijke voorkeur en verwachtingen.”
Zelf op roadtrip naar Canada? Kamperen of logeren in hotels?
Hieronder vind je heel wat prachtige voorstellen voor je roadtrip in Canada. Bij de meeste trips kan je kiezen of je wil reizen met een camper en gaat kamperen of gaat voor de combinatie huurwagen en hotels. Kan je echt niet kiezen? Onze reisexperts geven je graag advies! Bel, mail of maak een afspraak om je reisplannen te bespreken.