4.Laat je verwennen, maar let op met complimentjes
In de Iraanse cultuur is eten erg belangrijk, net als het verwennen van gasten. Je zal dus niets te kort komen!
Bij een kort bezoek is het de gewoonte om thee, koekjes, fruit en/of noten aan te bieden. Sla dit nooit af, want dat wordt als onbeleefd ervaren.
Wil je graag complimentjes geven, doe dat dan best alleen maar over vaste zaken (‘Wat een leuk ingerichte living!’ Wat een mooi kapsel!’) en niet over kleine, materiële dingen (‘wat een toffe fruitschaal!’. Bij sommige Iraniërs is het nog altijd gangbaar om zaken die gasten mooi vinden aan hen aan te bieden als cadeau. Om zo’n ongemakkelijke geste niet te hoeven weigeren (wat ook weer onbeleefd is), vermijd je de situatie maar beter.
Nog een héél nuttige tip: als we iets goed vinden steken we al snel onze duim op. Vooral niet doen in Iran! Een opgestoken duim betekent daar zoveel als een opgestoken middenvinger bij ons.
5.Samen eten met een Iraanse familie
Soms zal je ook uitgenodigd worden om samen te eten. Bij rijke families eet je gewoon aan de tafel. Armere families hebben soms geen meubels, en leggen simpelweg een tafellaken op het tapijt, waar iedereen zich in kleermakerszit rond zet om te eten.
Iraanse gerechten bestaan vaak uit rijst met vlees of een stoofpotje. Je eet met lepel en vork, waarbij het de bedoeling is dat je de vork gebruikt om het eten op je lepel te schuiven, en het naar je mond brengt met een lepel.
Voor Iraniërs moeten gasten verwend worden, en dat zal je geweten hebben! Voor de zin ‘ik heb genoeg gegeten’ blijken ze vaak selectief doof te zijn. Resultaat: je kan moeilijk anders dan nog een tweede of zelfs derde portie verorberen!
Mensen die toeristen gewend zijn, scheppen niet ongevraagd bij, maar zullen je wel 20 keer vragen of je niet nog een portie wil. Of ze komen soms zelfs aanzetten met een ander gerecht, voor het geval je niet meer wil eten omdat je het vorige toch niet zo lekker vond.