Overslaan en naar de inhoud gaan

Begin september trok Nele met haar gezin voor twee weken met de camper door West-Canada: van Vancouver naar de Rocky Mountains en terug. Een fantastische ervaring, die ze graag deelt.

Onder het motto ‘de reiziger informeert de reiziger’ verzamelde Nele vele praktische tips over de route, kamperen met de camper en reizen in Canada.

Op reis naar Canada: geld en documenten

Voor Canada heb je twee belangrijke documenten nodig: een internationaal paspoort en een eTA (visum). Dat regel je best ten laatste enkele maanden voor vertrek. De eTA is 5 jaar geldig, kost 7 CAD/persoon en wordt gekoppeld aan je paspoort.

> Tip: Download op voorhand de app ArriveCAN en vul de aankomstformulieren al in. Dat vergemakkelijkt de douaneprocedure.

Op de nationale parken te bezoeken, heb je een Discovery Pass nodig. Deze kan je op voorhand aanvragen en laten opsturen (mits supplement van 6 CAD). Wij kochten de Discovery Pass in een kiosk in de buurt van Jasper National Park. Zonder Discovery Pass, die je aan je achteruitkijkspiegel moet hangen zodat hij steeds zichtbaar is, mag je niet uitstappen in de nationale parken. De regionale parken in onze reisroute waren gratis en konden we dus bezoeken zonder pass.

Tip: Een apart ticket per park kost 10 à 20 CAD per persoon per dag. Bij de jaarpas betaal je 145 CAD per auto. Als je meerdere parken bezoekt, is dat wellicht de goedkopere optie.

Cash geld is niet echt nodig: Canadezen zijn ondertussen ook getrouwd met hun kredietkaart. Bij een betaling met kaart krijg je sowieso een reminder voor een fooi (15% à 20% = standaardbedrag). Doe je ergens inkopen, hou er dan rekening mee dat er bij je afrekening ook nog taksen worden gerekend.

> Tip: Contacteer op voorhand je bank om je kaarten open te stellen voor betalingen buiten Europa. Ook handig om, als back-up, toch enkele tientallen euro’s cash op zak te hebben.

Met de mobilhome door Canada

Een absolute meerwaarde voor onze reis! Na 1 à 2 dagen waren we het rijden al helemaal gewoon. Het verkeer en de infrastructuur in Canada zijn ook aangepast aan mobilhomes: er zijn brede wegen en parkeerplaatsen, en je vindt veel en leuke picknickplekken onderweg. Door zelf te koken, maak je je reis ook goedkoper.

De verkeersregels in Canada zijn gelijkaardig aan de onze. Wel even wennen aan de verkeerslichten: die staan aan de overkant van het kruispunt. Is het rood en wil je naar rechts? Dan mag je doorrijden als je het doorgaande verkeer niet stoort. Tenzij er expliciet 'No turn on red' vermeld wordt.

Een geldig Belgisch rijbewijs (met vermelding van 'driving license' volstaat. Enkel in geval van een ongeval kan het zijn dat de politie je internationaal rijbewijs opvraagt.

Tip: doe het gros van je inkopen aan het begin van de reis. Zo bespaar je ook tijd, én geld. Want in de Rocky Mountains ligt de prijs +/- 15% hoger.

Wij kozen voor een camper van Cruise Canada (hoe vroeger je bij hen boekt, hoe meer korting). Bij het oppikken hebben we de tijd genomen om al onze vragen te stellen zodat we goed op de hoogte waren van wat wel/niet mee was. In de app van Cruise Canada vind je ook handige video’s en er is een handleiding in het Nederlands in de mobilhome. Via een auto-oplader kan je je telefoon opladen én de verwarming kan een tweetal uur draaien zonder aangesloten te zijn op de elektriciteit. Handig als je in de bergen toch even een pauze wil nemen.

Tip: voorzie een stevig budget voor brandstof. Een mobilhome verbruikt veel, zeker in de bergen. Voor net geen 3000 km betaalden we ong. 800 à 1000 euro aan benzine.

Wij kochten op voorhand fysieke simkaarten via PrePaid Zero met enkel mobiele data. Achteraf bekeken zou een simkaart met data én de mogelijkheid om te bellen wel handig zijn geweest, bv. bij het contacteren van pechverhelping. Omdat e-simkaarten niet compatibel zijn met alle toestellen, hebben we die optie niet overwogen. WiFi is maar beperkt aanwezig. En op de Icefield Parkway heb je geen ontvangst.

Tip: Volstaat een simkaart met enkel data, dan vind je vaak een beter aanbod bij o.a. Airalo of Nomad.

De zoektocht naar de beste campings

We reisden in semi-hoogseizoen door een populaire regio. Campings op voorhand reserveren was dus een must, zeker in de nationale parken en de Rocky Mountains.

Zo gingen wij tewerk:

> Tip: Op heel wat kampeerplekken is er een ‘pit’ waar je vuur mag maken (mits het weer dit toelaat). Het hout, dat meestal is inbegrepen, zijn vaak grote blokken. Toch wel handig dus om aanmaakblokjes te voorzien.

Om te vermijden dat insecten en andere ongewilde beestjes zich verspreiden, is het trouwens verboden om hout mee te nemen van de ene camping naar de andere.

De juiste campings vastleggen lukt uiteraard maar als ook de reisroute op voorhand is uitgestippeld.

  • Wij hielden ons aan max. 350 km/dag, zoals aangeraden door Joker. Dat bleek de juiste beslissing. Zo moesten we niet gehaast reizen en kregen we nooit het gevoel dat we de hele tijd onderweg zijn.
  • We reden de Rockies in via het noorden (Jasper). Dat bleek de goede keuze! De meeste reizigers kiezen voor de omgekeerde route (Rockies binnenrijden via Banff), waardoor het op onze rijrichting opmerkelijk rustiger was op de Icefield Highway.
  • Shuttles naar Lake Louise, Lake Moraine en Lake O’Hara (Yoho Park) legden we, zoals aangeraden, op voorhand vast. In onze reisroute zat geen oversteek met de ferry. Ook die reserveer je blijkbaar best vooraf.

 

De reisroute

We kozen voor een roadtrip van twee weken: Vancouver - Canadian Rockies - Vancouver. Een ingekorte versie van de route Roadtrippen met de camper in West-Canada.

Op dag 3 en 4 noteerden we al ons eerste, verrassende, hoogtepunt: het gratis provinciale park Wells Gray Park. Prachtige watervallen, mooie uitkijkpunten, en een zwarte beer. Dat is de kleine omweg richting Jasper National Park meer dan waard.

Tip: Dé verrassing voor ons was de Triple Decker Falls. Niet eenvoudig te vinden omdat er geen wegwijzers naartoe zijn. Maar daardoor ook zeer, zeer rustig. Het wandelpad ernaartoe is steil, maar er staan ook wandelstokken klaar om de afdaling te vergemakkelijken (5 à 10 min wandelen). We hebben gezwommen onderaan de waterval. De Triple Decker Falls staan vermeld in de bestemmingsinfo (fiche 'Clearwater') die je krijgt als je boekt via Joker.

Jasper National Park bracht dan weer andere verrassingen: indrukwekkende elanden die rustig, in groep, aan het grazen waren op de camping. Begin september is het paringstijd voor de elanden. Mannetjesdieren kunnen dan agressief zijn.

> Tip 1: Vertrek vroeg naar Maligne Canyon zodat je in alle rust kan genieten van de hele mooie wandeling langs de kloof. We kunnen het advies om van ‘brug 6’ richting ‘brug 1’ te wandelen (i.p.v. omgekeerd)  alleen maar bevestigen.

> Tip 2: Kajakken op Maligne Lake! Hele fijne ervaring

En dan: een mooie tocht over Icefield Highway. Een wonderbaarlijke weg, de mooiste van Canada. Prachtige panoramische uitkijkpunten, mooie pittige en eenvoudige wandelingen, ijskoude gletsjers, en schitterende meren en watervallen.

> Tip: Tank nog in Jasper voor je verder rijdt over de Icefield Highway. Onderweg vind je weinig tankstations. Ook 4G is niet aanwezig.

In Banff bleek de gondola een verrassend fijne ervaring. Wij vonden daar nog makkelijk (en gratis) een parkeerplek voor camper. In het hoogseizoen zou dat niet altijd mogelijk zijn en ga je best met het openbaar vervoer tot daar.

Ook tijdens de terugrit van Banff naar Vancouver passeerden we langs heel wat natuur- en cultuurpracht. Wij waren nog onder de indruk van:

  • Spiral Tunnels: een speciale tunnel voor de trein om het hoogteverschil van de bergen te overbruggen
  • Emerald lake: ondanks de drukte toch zeer indrukwekkend
  • Meadows in the Sky: 16 haarspeldbochten en een pittige klim tot boven.
  • Road 5A (oprit = vlak voor Kamloops) richting Vancouver

Onderweg zijn er ontiegelijk veel en idyllische picknickplekken. Altijd heerlijk om even te pauzeren.

Nele boekte haar vluchten en mobilhome via het Joker-reiskantoor in Leuven. De voordelen?

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?