Voordat we de hoofdstad Ashgabat binnenrijden, veranderen we van transport. Er mogen enkel proper gewassen witte wagens de stad in. Aan alle invalswegen vind je daarom carwashes. Ashgabat is de grootste witte stad ter wereld. Honderden flatgebouwen en grootse monumenten in witte marmeren gevelsteen en gouden standbeelden zijn een symbool voor de welvarendheid van het land. Het is een impressionante stad vol met superlatieven. Het grootste overdekte reuzenrad - dat speciaal voor ons in werking wordt gesteld-, het grootste handgeweven tapijt, één van de grootste moskeeën van Centraal-Azië, een gigantisch monument van de neutraliteit, het onafhankelijkheidsmonument omringd met gouden standbeelden, …”
Turkmenistan is na de val van de Sovjetunie in 1991 onafhankelijk geworden. De twee opeenvolgende presidenten waren heel excentriek, autoritair en cultiveerden een gigantische persoonlijkheidscultus. De eerste president, hij noemde zichzelf Turkmenbashi, vader van alle Turkmenen, regeerde tot aan zijn dood in 2006. Zijn beeltenis was overal te zien met als summum een gigantisch gouden standbeeld van zichzelf dat meedraaide met de zon. Hij hernoemde de dagen en maanden naar familieleden. Hij schreef het boek ‘Ruhnama’, propaganda voor zijn autoritair beleid en persoonlijkheidscultus, en verplichtte lectuur in scholen en op het werk. Zijn opvolger draaide veel van deze zaken terug maar was zelf ook excentriek. Zijn passie voor paarden vind je overal terug. De tweede president leeft nog, maar is in alle stilte in 2022 opgevolgd door zijn zoon. Over de laatste president zijn er (nog) geen excentrieke verhalen.
“De witte stad geeft een lege indruk, er zijn weinig mensen op straat”, vertelt Greet.” Ze nodigt niet uit voor een wandeling omdat de afstanden groot zijn en de temperaturen hoog. Elke nacht worden de belangrijkste gebouwen verlicht. De snoepjeskleuren wisselen elkaar af en dat creëert een heel speciale sfeer. Een surrealistisch gevoel.”
“ We slapen hier en later tijdens de reis in vier en vijfsterrenhotels. Maar de service en de kwaliteit van het ontbijt zijn meestal in Sovjetstijl. Uit eten in de grote steden doen we ofwel in één van de grote shoppingcentra met internationale restaurants, ofwel in een restaurant/feestzaal waar de muziek heel luid staat terwijl je eet en waar kinderen en vrouwen zich op de dansvloer begeven en heel minimaal bewegen. Voor ons een heel bizarre manier om te dineren.”