Van de Taj Mahal naar de kookles
Met de trein sporen we richting Agra, een stad op 200 km ten zuiden van Delhi, die wereldberoemd is dankzij de Taj Mahal. Maar voor we dit wereldwonder aanschouwen, is het eerst tijd voor Agra Fort, een impressionant uit rode steen opgebouwd fort dat door een van de grootste keizers van het Mogolrijk gebouwd werd. Heerser Shah Jahan liet vele jaren later in 1632 de Taj Mahal bouwen als graf voor z’n vrouw. Het perfect symmetrische witmarmeren gebouw waar zo’n 16 jaar aan gewerkt werd met meer dan 20.000 arbeiders is nog sprookjesachtiger dan je had kunnen dromen.
De machtige Mogols, die eerst vooral vanuit Agra heersten en nadien ook vanuit Delhi, hebben een grote invloed op de Indiase keuken gehad. Dat leren we van Kalyani en haar gezin tijdens een kookles bij haar thuis. “Namaste” zegt ze waarop ze haar handen yogagewijs naar haar borst brengt. Dé manier om elkaar te begroeten in India. Haar man brengt flesjes Kingfisher (een lokaal biertje) en papadoms (dunne krokante vellen op basis van linzenmeel die je in chutneys dipt als aperitiefhapje), haar mama is druk in de weer om vakkundig en snel chapati’s te rollen.
De Mogolkeuken is veel rijker en vetter omdat de artsen van de heersers voor hun gezondheid een stevige dosis pepers voorschreven. Om die pittigheid te compenseren werd er een grote hoeveelheid vet gebruikt. We leren shahi paneer korma maken, een vegetarische curry op basis van kaas (paneer). Nu pas merken we hoeveel tijd Indiase vrouwen in hun keuken spenderen. Want naast de curry, maken we natuurlijk ook onze eigen chapati’s, dahl, okra (een kruising tussen een cougette en een groene peper) en een side dish met pompoen. De gravy maken is een kunst op zich, die maken we met ghee (geklaarde boter, een must in de Indiase keuken), olie, ajuinen, gember en lookpasta. En daar horen natuurlijk kruiden bij. Hier geen snufjes, maar wel volledige lepels chilipoeder, korianderpoeder, zout en garam masala (een kruidenmix met onder andere komijnzaad, korianderzaad, kardemom, peper en kruidnagel). Als dessert zet de sympathieke gastvrouw petha op tafel, een dessertje van witte pompoen en kokosnoot, een specialiteit uit Agra.