Onze slogan “Joker verlegt je grenzen” heb je al wel eens gehoord. Maar is het zomaar een holle baseline, of klopt dit gewoon écht? We moesten het gewoon weten, en dus gingen we aan de slag met een gefundeerd onderzoek bij onze medewerkers, reisbegeleiders en reizigers. De resultaten zijn opvallend!
Verlegt Joker echt je grenzen? Een wetenschappelijk gebaseerd onderzoek.
Om een wetenschappelijk onderbouwd antwoord te vinden op de vraag “komen Joker-groepsreizigers veranderd terug van hun reis?”, startten we samen met de Sociale Innovatiefabriek een pilootproject rond ‘sociale impactmeting’. Omdat we de effecten op lange termijn wilden evalueren, liep het project gedurende 22 maanden, van februari 2015 tot november 2016.
Hoe kan je ‘sociale impact’ meten?
Samen met de Sociale Innovatiefabriek bepaalden we wat we precies wilden meten, welke indicatoren we daarvoor konden gebruiken en welke methoden we gingen toepassen. De vraag luidde steeds ongeveer als volgt: “heeft de reis je veranderd? En zo ja, hoe?”.
Informatie verzamelden we op verschillende manieren:
- Een focusgroep met Jokerreizigers die al één of meerdere keren mee op reis geweest zijn.
- Een focusgroep met reisbegeleiders.
- Via een extra vraag in het evaluatieformulier van onze Jokerreizen, dat reizigers invullen vlak na de reis.
- Een bevraging bij alle Jokerreizigers, die ze enkele maanden na hun terugkeer ontvingen. Hierbij vroegen we ook welke elementen van de reis een rol speelden bij mogelijke veranderingen. De groep die antwoordde was te klein om academisch correct te zijn, maar de resultaten blijven niettemin sterk.
55% is veranderd door zijn eerste groepsreis
Uit de bevraging vlak na de reis, geeft 46,3% van alle reizigers aan dat de reis hen veranderd heeft. Bij de mensen die voor de eerste keer op groepsreis meegingen was het aandeel zelfs nog groter: 55,4% stelt dat de reis hem/haar veranderd heeft.
Een greep uit wat onze reizigers vertelden:
Op welke manier zijn onze reizigers veranderd?
We vroegen aan onze reizigers welke veranderingen een Jokerreis bij hen teweegbracht. De meest gekozen antwoorden in deze meerkeuzevraag zijn:
- ik heb een grotere reismicrobe
- ik sta meer open voor wat ik niet ken, ik heb mijn blik verruimd
- ik heb meer begrip en waardering voor andere culturen
- ik apprecieer wat ik heb, meer dan voordien
- ik durf meer dingen te doen dan voordien
Welke factoren speelden een rol bij die verandering?
Wanneer we onze reizigers vroegen naar de oorzaken van die verandering, kwamen we tot de volgende top 3:
- De bestemming, het land
- Het ervaren van nieuwe, ongekende dingen
- Het feit dat ik de deelnemers vooraf niet kende
Het verhaal van Louise
Louise was een van de deelnemers aan onze focusgroepen. Ze reisde al vaak met haar ouders, maar de Go-26 reis van Singapore naar Bangkok was de eerste keer dat ze er zonder familieleden op uit trok.
Wanneer we Louise vroegen welke effecten de Joker-groepsreis op haar had, vertelde zij dit:
De beleving tijdens de tocht door de jungle was heel intens. Ik wilde alles in me opnemen. Ik besefte er dat leven in het hier en nu belangrijk is, en nam die ervaring ook mee naar huis.
Ik neem de dingen nu meer zoals ze zijn. Het leven is kort, dus: genieten!
Twee jaar na de reis ging ik, als studente dierengeneeskunde, in op de opportuniteit om in het kader van een uitwisselingsproject naar Maleisië te gaan. Omdat ik met Joker die eerste stap richting Azië al gezet had, was de weg al een stukje geëffend. Zonder de Jokerreis had ik wellicht veel meer getwijfeld om dit te doen, of zouden mijn ouders het niet zo gemakkelijk toegelaten hebben.
Ik had al veel reiservaring, maar steeds met mijn ouders. Op Jokerreis heb ik ingezien dat je ook op een andere manier kan reizen: minder mainstream; kleine, karaktervolle logementen, het plezante van verschillende soorten transport, meer ecologisch,… De reisbegeleidster was mijn grote voorbeeld.