USA-Canada - Cruising Alaska & Yukon
Maak kennis tijdens deze individuele roadtrip met de ruige natuur van Alaska en Yukon: majestueuze gletsjers, kristalheldere meren, besneeuwde bergtoppen, diepe fjorden en uitgestrekte landschappen. De mogelijkheid dat beren, elanden of andere wilde dieren jouw pad kruisen is groot. Er zijn weinig plaatsen op de wereld waar je deze dieren van zo dichtbij in hun natuurlijke leefomgeving kan observeren. Hou je camera en verrekijker dus zeker binnen handbereik! De rondreis met huurwagen begint in één van de mooiste natuurgebieden: Denali National Park. De indrukwekkende gelijknamige berg Denali torent boven alles uit. Maak ook kennis met de wereld van de goudzoekers in Canada, proef de historische sfeer in Dawson City en bezoek het prachtige Kluane National Park. Kortom een boeiende bestemming in Noord-Amerika, waar je nog lang van zal nagenieten!
De hoogtepunten van deze reis
Anchorage, Alaska's grooste stad, omgeven door parken en prachtige natuur. Geniet er van de gezellige drukte en de cultuur.
De berg Denali, vroeger bekend als Mt. McKinley, in Denali National Park
Het goudzoekersstadje Dawson City.
Deze reis is iets voor jou als je...
-
Majestueuze gletsjers, kristalheldere meren, besneeuwde bergtoppen, diepe fjorden en uitgestrekte landschappen heerlijk vindt
-
Dieren van zo dichtbij in hun natuurlijke leefomgeving wenst te observeren
-
Uitkijkt naar een boottocht naar het Kenai Fjords National Park
-
Kennis wilt maken met de wereld van de goudzoekers
Programma
Programma
Na een lange vlucht kom je aan in Anchorage, waar je de huurwagen zal oppikken. Het centrum van Anchorage is niet groot en kan je gemakkelijk te voet verkennen.
Anchorage, de grootste stad in Alaska en het perfecte vertrekpunt voor een rondreis. Hier kan je een bezoek brengen aan het Alaska Native Heritage Centre. Het is een educatief en cultureel instituut in Anchorage, dat inkijk geeft in het rijke verleden van de elf grootste, culturele groepen van Alaska. Je kan hier luisteren naar verhalenvertellers en er zijn verschillende zang- en dansvoorstellingen. Van mei tot september heb je ook de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Anchorage Market and Festival. Verder kan je hier prachtige korte of langere wandelingen maken in het Eagle River Nature Center.
Net buiten Anchorage kan je een bezoek brengen aan het Alaska Native Heritage Museum. Het is een educatief en cultureel instituut in Anchorage, dat inkijk geeft in het rijke verleden van de elf grootste culturele groepen van Alaska. Je kan hier luisteren naar verhalenvertellers en er zijn verschillende zang- en dansvoorstellingen. Vervolgens rij je door naar Talkeetna. In dit kleurrijk dorpje is de oud-Alaskaanse charme en gemoedelijke sfeer nog steeds terug te vinden.
Maak de mooiste wandeling van Talkeetna met een geweldige natuurgids en laat je verbazen door de pracht van de natuur na iedere bocht.
Vandaag trek je verder noordwaarts richting het Denali National Park. Geniet onderweg van de panoramische landschappen en de rust, die dit gebied uitstraalt. Denali National Park is Alaska's meest bekende park, voornamelijk dankzij de grote kans op het zien van wilde dieren. Het open toendralandschap maakt dat grizzlyberen en veel ander wild makkelijk te observeren zijn in hun natuurlijke omgeving.
Denali National Park is één van de grootste nationale parken in Amerika en hier bevindt zich meteen ook de hoogste berg van Amerika, Mt. Denali. Maak kennis met de ongerepte wildernis, torenhoge bergen, uitgestrekte valleien, bruisende rivieren en glinsterende meren tijdens een rondrit in het park. Trek met de shuttlebus door het hart van dit overweldigende park op zoek naar grizzlyberen, elanden, kariboes en Dalls schapen. Ook raften is een optie! Bij helder weer heb je zelfs een prachtig zicht op Mt. Denali!
Rij per shuttlebus door Denali en spot wildlife.
Grijp de kans om te raften in Denali en geniet van elke minuut op deze 18 kilometer lange trip
Je tocht gaat verder langs de Parks Highway naar Fairbanks. Fairbanks heeft een lang verleden, dat terug gaat tot in de 19de eeuw en dankt zijn bestaan aan de goudvondsten in 1903 en 1904. In het Pioneer Park zijn talloze historische gebouwen heropgebouwd tot een authentieke stad uit de tijd van deze goudvondsten. Verder is het ‘University of Alaska Museum of the North’ de moeite waard om te bezoeken of maak een aangename boottocht op de Chena River.
Deze uitstap neemt je mee naar het hart van de goudvelden van de Tanana Valley, waar je de geschiedenis tot leven komt!
De rit van vandaag brengt je naar Tok. Onderweg kan je het huis van Santa Claus bezoeken in het plaatsje North Pole (optioneel) of je maakt een stop aan de Tanana River in de buurt van Delta Junction voor een blik op de Alaska Pipeline. Tok heeft zijn naam te danken aan een husky pup, namelijk de mascotte van de arbeiders die de Alaska Highway hebben aangelegd. Tok is ontstaan als een werkkamp, maar groeide later uit tot een echt stadje.
Rij via een gedeeltelijke gravelweg (Top of the World Highway) verder door naar Dawson City en geniet onderweg van een spectaculair landschap. Vanuit het hoogste punt (1.376 meter) heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Nadat je gratis per veerboot de Yukon River hebt overgestoken, kom je aan in Dawson City. Dit is een gezellig goudzoekersstadje, waar de sfeer van het Wilde Westen nog bewaard gebleven is. De houten huizen, winkels en de onverharde wegen herinneren nog aan de tijd van de goudkoorts. Heel Dawson City behoort tot de Klondike National Historic Site.
In 1896 leidde de vondst van goud tot de grote Klondike Gold Rush. Dit had tot gevolg dat deze nederzetting uitgroeide tot de grootste stad ten westen van Winnipeg en ten noorden van Seattle! Breng vandaag een bezoek aan de goudvelden en proef de sfeer van toen. In het Diamond Tooth Gertie Gambling Hall kan je een voorstelling van de Cancan-girls bijwonen, of je geluk beproeven aan één van de speeltafels. (optioneel)
Rij vandaag verder over de Klondike Highway langs glinsterende meren en donkere sparrenbossen tot in Whitehorse, de hoofdstad van Yukon Territory. Deze stad werd bekend tijdens de Klondike Gold Rush en ook hier kan je nog vele sporen van terugvinden. Whitehorse is gelegen aan de Yukon River en een boottocht op deze rivier is een echte aanrader. Verder kan je een bezoek brengen aan de Old Log Church, de Takhini Hot Springs of de radarstoomboot SS Klondike II. (optioneel)
Je rijdt vandaag over de White Pass door één van de mooiste en wildste berglandschappen van Noord-Amerika. In de 19de eeuw zijn vele goudzoekers deze bergpas te voet overgetrokken, hopende het geluk te vinden in de goudmijnen. Verdere hoogtepunten zijn het prachtige Emerald Lake en de Carcross Desert, waar je een mooie wandeling kan maken. Bij je aankomst in Skagway moet je beslist een bezoek brengen aan het historische stadscentrum.
Neem vandaag de 90 minuten durende ferry van Skagway naar Haines (Let op: de route kan worden aangepast in functie van het vaarschema!). Als je via het water aankomt, zie je de witte gebouwen van het historische Fort William H. Seward. Dit fort was vroeger de eerste vaste legerbasis in Alaska. Nu is het een unieke kunst- en cultuurbestemming geworden met galerijen en kunstwinkels. Haines is ook een belangrijk centrum voor de geschiedenis van de Tlingit. Op diverse plaatsen zijn totempalen en andere schatten uit deze cultuur terug te vinden. De omgeving van Haines is ook zeer populair voor activiteiten zoals raften op de Chilkat River, wandelen in de bergen of aan de Davidson Glacier, vissen en het spotten van wildlife. Verderop in de vallei ligt het Chilkat Bald Eagle Preserve, wat een bezoek ook meer dan waard is. Vanaf ongeveer half augustus komen de beren hier tot aan het dorp om zalm te vissen aan de Chilkoot River.
Haines Junction is de toegangspoort naar het Kluane National Park, waar zich de grootste, niet polaire ijsvelden van de wereld bevinden. Kluane National Park is niet per wagen toegankelijk, er worden echter wel verschillende panoramische vluchten aangeboden vanuit Haines Junction. (optioneel)
Vandaag heb je een volledige dag de tijd om de omgeving te verkennen. Er zijn enkele wandelmogelijkheden mogelijk vanaf Haines Road, onder andere aan het schitterend gelegen Kathleen Lake. In het bezoekerscentrum van Haines Junction kan je een wandelkaart krijgen met alles routes en mogelijkheden om je dag door te brengen.
Er staat een lange rit op het programma met opnieuw een grensoversteek. Voor de laatste keer rij je Alaska binnen en gaat de klok weer een uur terug. Net voorbij Haines Junction passeer je het grootste meer van Yukon, namelijk Kluane Lake. Met wat geluk zie je onderweg Dalls schapen en watervogels. Nadat je de grens hebt overgestoken, zie je het beschermde gebied van het Tetlin National Wildlife Refuge, een rustplaats voor trekvogels. De dag eindigt in Tok.
Vandaag rij je van Tok naar Palmer via de Tok Cut-Off en de Glenn Highway. Deze laatste is een minder bekende route, maar het landschap is absoluut prachtig. Hoge bergen aan beide kanten met verschillende kleine bergpassen. Onderweg kan je halt houden aan Matanuska Glacier. Van ver lijkt het of er een enorme stapel ijs in de dichte groene bossen is gestort. Pas van dichtbij is goed te zien hoe immens groot deze gletsjer is.
Wandel op de Matanuska Glacier, de tocht is toegankelijk voor vrijwel iedereen!
Je volgt vandaag de Seward Highway, één van de mooiste wegen in Alaska. Via Turnagain Arm en Moose Pass rij je naar Seward. Echte aanraders hier zijn een korte boottocht naar de Portage Glacier en een wandeling naar de Exit Glacier. In Seward mag je het Alaska SeaLife Center niet missen.
Seward is de toegangspoort tot het Kenai Fjords National Park, een echte must! Dit park heeft een overvloedig wildbestand en de gletsjerlandschappen zijn gewoonweg spectaculair! Tijdens een boottocht zie je mogelijk otters, orka's en bultrugwalvissen.
Ervaar tijdens deze kajaktocht in Ressurection Bay de prachtige vergezichten, berggletsjers en het zeeleven.
Geniet nog van de omgeving alvorens terug te keren via de Turnagain Arm naar Anchorage. Het donkere water en de met sneeuw bedekte bergtoppen vormen een indrukwekkend schouwspel langs deze bochtige kustweg.
Vandaag eindigt deze mooie rondreis. Nadat je de huurwagen hebt afgezet vertrek je terug naar huis.
Hotels
Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor.
Prijzen
Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.
Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen).
* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.
Inbegrepen in de basisprijs
- Alle overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig:
- Bij 2 personen - op basis van een tweepersoonskamer
- Bij 3 personen - op basis van een driepersoonskamer
- Dag 12: Ferry tussen Skagway en Haines *
- Waardebon voor een reisgids
- Plaatselijke taksen
- Bijdrage aan het Garantiefonds
* De ferry tussen Skagway en Haines vaart niet dagelijks en het vaarschema wordt pas uitgegeven begin februari. Hierdoor kan de route aangepast worden in functie van het vaarschema na boeking!
Niet inbegrepen
- Internationale en/of binnenlandse vluchten en luchthaventaksen
- Huurwagen (richtprijzen):
- 2 pers. - Hyundai Elantra (IBAR) - tussen €145 en €165 per huurdag
- 3 pers. - Toyota RAV 4 (IFAR) - tussen €170 en €205 per huurdag
- Benzine en eventuele kosten voor parking, one-way en tolwegen
- Eventuele Resort fees
- Maaltijden en dranken
- Optionele excursies
- Toegangsgelden parken
- Persoonlijke uitgaven en fooien
- ESTA (Visum Verenigde Staten - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/)
- Reis- en annulatieverzekering
Promo
Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden.
Ook voor gezinnen?
Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!
Praktisch
De temperatuur wordt in de USA uitgedrukt in graden Fahrenheit. Om deze om te rekenen naar graden trek je eerst 26° af en deel je de uitkomst dan door 2. Bijvoorbeeld, 86°F is ongeveer 30°C.
De westkust
- Californië
In het grootste gedeelte van Californië heb je eigenlijk het hele jaar door een aangenaam, mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Langs de kust heb je te maken met een gematigd klimaat met in het noorden natte winters. In de Sierra Nevada-bergketen in het oosten valt regelmatig sneeuw, terwijl in de woestijnachtige gebieden in het zuiden de temperaturen hoog kunnen oplopen. Er valt het hele jaar door relatief weinig neerslag, zeker in het zuiden. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden.
- Washington & Oregon
Het klimaat van deze noordwestelijke staten is onder te verdelen in drie delen. Langs de kustlijn van Washington en Oregon is een mediterraan klimaat te vinden met warme, relatief droge zomers en natte, milde winters. Centraal in Washington en Oregon ligt het Cascade-gebergte, waar je een bergklimaat vindt. Dit gebergte vormt de barrière tussen het oosten en het westen van dit gebied. Ten oosten van het Cascade-gebergte vind je meer een landklimaat. Het is er veel droger en de temperaturen zijn extremer, zowel voor de zomer als de winter. Hoewel in dit gebied over het algemeen minder neerslag valt, is er toch meer kans op sneeuwval in de winter.
Het zuidwesten
- Nevada
Nevada is de droogste staat in de VS en wordt gekenmerkt door zijn steppe- en woestijnklimaat. Winters zijn er koud in het noorden van de staat en mild in het zuiden. De zomers zijn er warm tot heet. Er is over het algemeen weinig neerslag. In de bergen valt er tijdens de winters veel sneeuw.
- Arizona, Utah & Colorado
Dit gebied bestaat voornamelijk uit bergen en woestijngebied met een overwegend landklimaat. In de berggebieden zijn de temperaturen het hele jaar door lager en er valt meer neerslag dan de lagergelegen, drogere gebieden. In de woestijngebieden, vooral in het zuiden, zijn de winters mild en kunnen de zomers heel heet zijn.
Het zuiden
- Texas tot Florida
Van Texas in het westen, langs Mississippi en Louisiana tot Florida in het oosten vind je een vochtig subtropisch klimaat met zachte, koele winters en hete zomers. Vooral de gebieden langs de kust aan de Golf van Mexico kunnen enorm vochtig worden, met het meeste neerslag in de vorm van regen tijdens de zomer. Verder landinwaarts, richting centraal USA, is het koeler en valt er in de winter lichte sneeuw. Het westelijke deel van dit gebied maakt deel uit van ‘Tornado Alley’. Tijdens de lente en de vroege zomer is er hierdoor verhoogde kans op sterke winden en tornado’s.
- Zuid-Florida
In het meest zuidelijke deel van Florida heerst een tropisch klimaat. Het is er vochtig en altijd warm. Dit gebied kent slechts twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt ongeveer van eind oktober tot eind maart en is koeler dan het regenseizoen. Tijdens de zomermaanden regent het er bijna dagelijks. Elk jaar krijgt Florida te kampen met één of meerdere orkanen. Er is dan ook een officieel orkaanseizoen van 1 juni tot 30 november. Een orkaan kan soms behoorlijk huishouden.
Het noordoosten
Het noordoosten bestaat uit twee grote regio’s: New England in het uiterste noordoostelijke deel van de VS, en de Midden-Atlantische staten, van New York tot Virginia. Deze regio kent hete, zwoele zomers waar de temperaturen stijgen hoe zuidelijker je bent. In de winter kan het erg koud worden en valt er neerslag in de vorm van regen, sneeuw of een combinatie. Hoe verder naar het noorden je bent in de regio hoe kouder het zal zijn. In deze regio staat er in de winter een strakke koude wind uit het noordoosten. Deze winden kunnen stevige sneeuwstormen veroorzaken die ‘blizzards’ genoemd worden.
Rocky Mountains & noordelijke Great Plains
In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat, met sneeuw als neerslag hoofdzakelijk in de winter. Ten oosten van de Rockies is vooral droog steppegebied te vinden met een landklimaat en extreme temperaturen. Winters kunnen er heel koud zijn met gemiddelden onder het vriespunt. Zomers zijn er heel warm en droog. In deze gebieden mag je je verwachten aan sterke winden. Hoe meer je naar het (zuid)oosten gaat, hoe dieper je in ‘Tornado Alley’ terecht komt waar er, zeker tijdens de lente en de vroege zomer, verhoogde kans is op tornado’s.
Alaska
Het klimaat van Alaska is grofweg op te delen in 5 zones: het zuidoosten, het zuiden, het westen, het noorden en het binnenland. Het zuidoosten kent een zacht zeeklimaat met milde winters en aangename zomers. Door de ligging aan de oceaan kent het gebied een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag het hele jaar door. In het zuiden van Alaska is het al een stuk kouder als het zuidoosten. De zomers zijn gematigder en de winters langer. Er valt ook minder neerslag, maar de neerslag die er valt is meer in de vorm van sneeuw. Er waait een strakke zuidoostenwind door dit gebied, die zeker in de winter ijzig koud aanvoelt. In het westen zijn te temperaturen redelijk gematigd, door de ligging langs de Beringzee, gezien hoe noordelijk dit gebied ligt. De zomers zijn er kort en de winters lang met weinig neerslag doorheen het jaar. Het noorden van Alaska kent korte koele zomers en een lange, zeer strenge winter. Sneeuw kan er vallen gedurende het hele jaar, zelfs in de zomer. Tot slot heeft het binnenland van Alaska een arctisch landklimaat dat gekenmerkt wordt door extremen. In de zomer lopen temperaturen op tot boven de 30°C en ’s winters daalt het kwik met gemak tot -45°C. Er valt relatief weinig neerslag: tijdens de winter bijna uitsluitend in de vorm van sneeuw en tijdens de zomer regent het meer.
Hawaï
Op de eilanden van Hawaii heerst een tropisch klimaat. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar overdag tussen de 24 en 32°C, de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn vormen hierop de uitzondering. Op de hoogste bergtoppen kan het in de wintermaanden sneeuwen. Door de vochtige lucht die vanuit het noordoosten tegen de bergen wordt geblazen, is er erg veel neerslag aan de oostelijke zijde van de eilanden. De berg Wai'ale'ale is door dit effect de natste plek op aarde. In totaal valt er gemiddeld zo'n 12.000 millimeter neerslag per jaar op de eilanden van Hawaï, wat bijna vijftien keer zoveel is als in België. Als het regent dan zijn het vooral korte, soms intense, buien. Aan de andere kant van de bergen is het juist weer vrij droog.
Reizigers met de Belgische nationaliteit die de USA willen bezoeken moeten een elektronische reistoestemming aanvragen via het web. Zie verder op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ voor de te volgen procedure.
Voor mobiele data tijdens de reis raden we aan om gebruik te maken van een Amerikaanse SIMkaart of E-SIMkaart. Via Joker krijg je 10% korting op e-SIM als nieuwe klant bij AirAlo met code JOKER10.
Sommige National Parken in de USA maken gebruik van 'permits' om het park binnen te komen of om bepaalde activiteiten of wandelingen te doen. Deze permits dien je vooraf aan te vragen via www.recreation.gov. Meer informatie hierover vind je op de websites van de Nationale Parken www.nps.gov. Vraag je Joker reisagent voor de juiste werkwijze en meer gedetailleerde informatie.
De vermelde hotels kunnen wijzigen naargelang de beschikbaarheid. Dit kan ten allen tijde een prijswijziging met zich meebrengen.
Over het algemeen zijn de hotelkamers in Amerika vrij ruim. Grootsteden zijn hier de uitzondering op de regel. In de meeste 'standaard' hotelkamers kan je met 4 personen terecht in twee tweepersoonsbedden. Sommige hotels laten tegen betaling een bijzetbedje (rollaway bed) toe of beschikken over speciale familiekamers & suites (vaak met sofabed). Gemiddelde bedgroottes in de USA: King (193x202), Queen (152x202), Double/Full (136x189), Twin (98x189).
Special requests zoals connecting rooms, 2 aparte bedden, kamer toegankelijk voor rolstoelgebruikers,… kan bij de reservatie doorgegeven worden, maar wordt nooit gegarandeerd.
Sommige van de door ons aangeboden hotels bieden een gratis continentaal ontbijt aan. Dit betreft, voor Belgische begrippen, een zeer eenvoudig ontbijt. Gezien het gaat om een gratis service, kan het hotel te allen tijde beslissen om het gratis (complimentary) ontbijt te schrappen. Hiervoor kan geen compensatie worden bekomen.
Sommige hotels rekenen een resort fee aan (per kamer, per nacht) voor het gebruik van bepaalde faciliteiten of cleaning fees voor de eindopkuis. Wij stellen zo veel mogelijk hotels voor waar deze verplichte fees zijn inbegrepen. In de andere gevallen zal de resort fee of cleaning fee (+ taks) ter plaatse te betalen zijn. Bedragen van deze extra kosten kunnen steeds wijzigen of toegevoegd worden.
Vele hotels vragen bij check-in een kredietkaart voor de betaling van eventuele “incidentals”. Hiermee bedoelt men de extra zaken die je in het hotel mogelijk zou consumeren zoals maaltijden of drankjes uit de minibar. Om te vermijden dat klanten zouden uitchecken zonder hun rekening te betalen, vraagt men de kredietkaart als garantie. Ook in het dagelijkse leven is de kredietkaart niet weg te denken. Zelfs kleine bedragen worden hier gemakkelijk mee geregeld.
Het voltage varieert tussen 110 - 127 volt. De Belgische stekker van je elektrische apparatuur past ook niet in de aanwezige stopcontacten. Je kan een verloopstekker met een aansluiting voor een Belgisch apparaat naar het type A (of B) met een adapter of een wereldstekker gebruiken. Deze kan je tegenwoordig overal kopen. Breng ook eventueel een auto-oplader met één of meerdere usb-poorten mee waarop een gps kan aangesloten worden. Zo kan je in de wagen tijdens lange ritten ook je toestellen opladen.
Investeer mee in bossen en biodiversiteit
Reizen is een fantastische manier om in contact te komen met andere mensen en omgevingen. Dat zorgt voor meer begrip en waardering. Tegelijk heeft reizen ook een negatieve impact: de uitstoot van CO2, een gas dat mee verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.
Door te investeren in bossen, investeer je in echte koolstofreservoirs. Want bossen nemen CO2 op en leggen deze voor jaren vast in het hout, de bladeren en de bodem.
Als Joker-reiziger kan je mee investeren.
Enkele weken voor vertrek krijg je van ons een e-mail met de vraag om een vrije bijdrage te storten aan BOS+. Dat bedrag gaat integraal naar het behoud en herstel van het Amazonewoud in Ecuador. Giften vanaf €40 zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.
Meer weten? www.joker.be/bosplus
In de Verenigde Staten is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar (USD). De meest voorkomende biljetten zijn die van $1, $2, $5, $10 en $20. Briefjes van $50 en $100 zijn minder handig gezien het moeilijker is om wisselgeld terug te geven. De dollar heeft ook volgende munten: 1 cent (penny), 5 cents (nickel), 10 cents (dime), 25 cents (quarter). Honderd cent is een dollar die in de volksmond ook wel 'buck' wordt genoemd.
Aangezien de Amerikaan met zijn kredietkaart is getrouwd is het gebruik hiervan vanzelfsprekend. Zelfs heel kleine bedragen worden gemakkelijk met de kredietkaart betaald. Zorg ervoor dat je na gebruik telkens de kopie van de ondertekende sales-slip bijhoudt. Het vergemakkelijkt de controle van de afrekeningen die je later thuis ontvangt. Voor vertrek kan je best je bank contacteren om te informeren of je kredietkaart moet opengesteld worden zodat je deze kan gebruiken in de VS. Sommige banken blokkeren kredietkaarten standaard voor bepaalde landen als extra veiligheidsmaatregel om fraude te voorkomen. Indien je dit bent vergeten, kan je dit probleem verhelpen door ter plaatse geld af te halen aan een automaat (ATM genoemd).
Als je ter plaatse geld afhaalt, wordt hier steeds een service fee voor aangerekend. Neem ter plaatse contact op met je bank om betalingen wereldwijd alsnog open te stellen voor je kredietkaart. Als je wilt afrekenen met een kredietkaart dan moet je ‘credit’ kiezen en als je met bankkaart kan betalen dan is dit ‘debit’.
- Kredietkaart
Je hebt een kredietkaart nodig om de ESTA te verkrijgen én als waarborg voor de huurwagen en de hotels. Verder kan je in de VS bijna alles met je kredietkaart betalen.
- Taksen
Op aankopen, maaltijden,... wordt altijd een lokale heffing (Sales Tax) berekend. Hou hier rekening mee zodat je niet bij de kassa tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwachtte. Het percentage van de heffing verschilt van staat tot staat en is afhankelijk van het soort product. Taksen variëren meestal tussen de 6 en 16%.
- Fooien
In hotels verwachten vooral de bagagedragers en de parkeerwachters een fooi. Voor de bagagedrager is 2 dollar per koffer gepast terwijl dit voor de parkeerwachter zo’n 4 dollar is. Hetzelfde geldt trouwens voor kruiers op de luchthavens. In restaurants ligt het wat anders. De reden voor de vriendelijke bediening komt er voornamelijk omdat de kelner of serveerster een aardige fooi hoopt te krijgen. Ze verdienen het minimumloon en zijn voor de aanvulling van hun loon op fooien aangewezen. Gemiddeld wordt zo'n 15 à 20 percent van de totale rekening verwacht. Dit staat op de rekening vermeld als ‘Service charge’ of ‘Gratuity included’. Let er dan wel op dat je dit geen 2 keer betaalt.
Voor het reizen naar de Verenigde Staten zijn momenteel geen vaccinaties verplicht. In bijna iedere supermarkt of drugstore zijn geneesmiddelen te vinden die je probleemloos zonder voorschrift kan verkrijgen. We raden wel aan om speciale of noodzakelijke medicijnen van thuis mee te brengen. Medicatie op voorschrift is niet altijd even gemakkelijk aan te vullen, heeft een andere naam of is in de VS helemaal niet verkrijgbaar. Om die reden is een voorschrift vertaald naar het Engels wel handig voor noodgevallen. Vraag hiernaar bij je arts of apotheker indien nodig.
Zorg er in ieder geval voor dat je reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maagklachten en darmproblemen, pijnstillend en koortswerend middel, medicatie tegen reisziekte, muggenspray en de medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven. De geneeskundige verzorging in de VS is goed, maar erg duur. Als je normale ziektekostenverzekering geen of onvoldoende dekking geeft, is het heel belangrijk dat je een aanvullende reisverzekering afsluit. Bij ziekenhuisopname kan je best direct de verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen zodat zij voor de betaling kunnen zorgen.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren