Overslaan en naar de inhoud gaan

Rij via de legendarische Route 66 doorheen moderne steden en kleine dorpjes waar de tijd precies heeft stilgestaan. Ontdek de verschillende landschappen die je op deze 3.900 kilometer lange rondreis tegenkomt. Ga eten in de Amerikaanse diners, stop bij de vreemde bezienswaardigheden op de route en geniet van een typische drive-in.

De hoogtepunten van deze reis

Mr D'z, Kingman
Mr D'z, Kingman

De verschillende oude diners, winkeltjes, drive-ins, tankstations,...

Petrified Forest National Park
Petrified Forest National Park

Het kleinere, maar o zo mooie Petrified Forest NP

De Route 66 Rocker in Cuba, Missouri
Route 66 Rocker Cuba Missouri

Het uitgestrekte landschap waar je soms de raarste, maar verrassend leuke dingen tegenkomt.

Programma

Programma

A Dag 1
Chicago

Na aankomst in Chicago's Union Station drop je je bagage in je hotel om er meteen op uit te kunnen trekken. Met een echte Chicago-style hotdog in de hand zoek je het meest herkenbare beeld van de stad op langs de Chicago River. Ga de uitdaging aan om de rivier op foto te zetten met zo veel mogelijk bruggen en flankerende wolkenkrabbers erbij. Verken The Loop, het downtown van Chicago, waar de 'elevated train' boven je hoofd voorbij dondert. In het theater district stelen de old-school overkapping en lichtreclame aan het Chicago Theatre de show. Via het commerciële State Street wandel je tot het startpunt van de historische Route 66.

 
B Dag 2 - 3
Chicago

Stap aan boord van één van de boten die een tocht tussen de high-rises op de Chicago River maken. Tuur de verte in op één van de hoogste gebouwen ter wereld, de Willis Tower of de John Hancock Tower. Laat je blik glijden over de unieke skyline van Chicago tot ver over Lake Michigan en vier aangrenzende staten van Illinois. Millenium Park herken je meteen aan de illusionistische Crown Fountain. Hier staat ook de Cloud Gate hevig te blinken. Dit ultieme symbool van Chicago staat door zijn boonvorm ook bekend als 'The Bean'.

Kuier langs de Magnificent Mile, met een ton aan shops en attracties over één mijl. Drink je koffie van de grootste Starbucks ter wereld en ga dan uitwaaien op de kilometer lange Navy Pier, waar je je kan laten verleiden door het breed uitzicht over Lake Michigan of het breed gamma aan entertainment.

Trek met de fiets het drukke downtown uit en verken de hippe wijken en culinaire parels van Chicago. Navigeer je langs de chique mansions van Gold Coast, zoals de originele Playboy mansion van Hugh Hefner, door Lincoln Park, het grootste stadspark van, door de fleurige LGBTQ+-buurt Boystown en door het het bruisende Wrigleyville, de thuis van het charmante Wrigley Field honkbalstadion. Verken de buurten op eigen houtje of ga mee op een begeleide food-fietstocht, je proeft onderweg van Chicago-Style Pizza, lokale bierbrouwsels, cupcakes of brownies en echte Chicago-Style hotdogs. Je fietstocht eindigt aan één van de beste stranden van de stad.

's Avonds neem je vanuit metrostation State/Lake de L-train naar Morgan Station. De roze lijn voert je in Chicago-stijl over de ijzeren constructies tussen de high-rises van The Loop. Je komt uit in de hippe wijk West Loop, waar Fulton Street en Randolph Street het walhalla van culinair genot geworden zijn. Als stad met een diep gewortelde biercultuur kan je na je diner niet ontsnappen aan een lokaal biertje in Goose Island Brewery. Een andere Chicago-ervaring is een avond vol humor in The Second City, de geboorteplaats van het improvisatietheater. In River North moet je zeker het lichtspektakel Art on the Mart meemaken en je avond afsluiten in een bar met live Chicago Blues & Jazz muziek.   

Optionele excursie: Boottocht op de Chicago River

Vaar over de Chicago River langs de meest notoire gebouwen, onder de vele bruggen en tussen de high-rises van downtown Chicago.  

Optionele excursie: Food- en fietstour in Chicago

Trek met de fiets het drukke downtown uit en verken de hippe wijken en culinaire parels van Chicago. Proef van Chicago-Style Pizza, lokale bierbrouwsels, cupcakes en Chicago hotdogs. 

Optionele excursie: Op stap met een Belgische gids

De gidsen van Via Americana zijn stuk voor stuk Belgen die hun nieuwe thuis in de Verenigde Staten vonden. Ze werden verliefd op de plek waar ze nu wonen. Elk hebben ze hun eigen verhaal en achtergrond, maar één ding hebben ze gemeen: ze willen hun liefde voor hun nieuwe woonplaats delen met bezoekers door hen mee te nemen langs bekende, maar vooral ook minder bekende, plekken.

C Dag 4
Chicago - Springfield (IL)
335 km  -  3u15

Na het oppikken van de wagen in het centrum, rijd je via de Route 66 tot in Bloomington. Hier kom je nog enkele originele delen tegen met onder andere de Historic Route 66 Memory Lane, met oude reclameborden, tankstations,… De volgende stop is Springfield, de hoofdstad van de staat Illinois en ooit de woonplaats van Abraham Lincoln tot hij de 16de president van Amerika werd!

D Dag 5
Springfield (IL) - St. Louis
165 km  -  1u30

Zet je reis verder langs eindeloze maïsvelden. Hoge gebouwen zal je op deze route niet tegenkomen. Wat je wel tegenkomt is 's werelds grootse ketchup fles, een ruim 50 meter hoge watertoren in de vorm van een ketchupfles. De watertoren staat op het voormalige Brooks Catsup Company terrein en stamt uit 1949. Een andere leuke stop is de Old Chain of Rocks Bridge in Madison.

Vervolgens kom je aan in St. Louis, een stad met een rijk verleden. Vroeger kreeg de stad naamsbekendheid vanwege de stoomboten op de Mississippi River, dan door de ‘Mississippi Blues’, en uiteindelijk werd de stad wereldberoemd als gaststad voor evenementen zoals de wereldtentoonstelling, de Olympische Spelen en de eerste luchtballonrace. Tegenwoordig is St. Louis bekend door de enorme stalen ‘Arch’ die van kilometers ver te zien is.

E Dag 6
St. Louis - Springfield (MO)
350 km  -  3u25

Voor je St. Louis uitrijdt, is een stop bij ‘Ted Drewes Frozen Custard’ een must. Zij voorzien reizigers langs de Route 66 al sinds 1929 van deze lekkernij (bevroren vla). In de buurt van de stad herinneren wegrestaurants en benzinestations aan lang vervlogen tijden!

Meer en meer, naarmate de kilometers onder de wielen doorglijden, voel je je een pionier op ontdekkingstocht door het ‘onbekende’ westen. Eén van de bezienswaardigheden die je zal tegenkomen zijn de Meramec Caverns. Deze grotten trekken al meer dan zestig jaar lang toeristen aan. Hoogtepunt van de ondergrondse rondgang is het licht- en vormenspektakel van het “Stage Curtain”, een bizar stenen gordijn.

Je stopt vandaag opnieuw in Springfield, maar deze keer in de staat Missouri. Springfield staat bekend als de geboortestad van de Route 66. Op 30 april 1926 werd deze naam voorgesteld voor de nieuwe weg van Chicago naar Los Angeles. Route 66 passeert naast het Jordan Valley Park, het kleurrijke stadscentrum, waar verschillende historische evenementen plaatsvonden. Geniet van de vele restaurantjes, vlooienmarkten, boekwinkeltjes, boetiekjes en nachtclubs.

F Dag 7
Springfield (MO) - Tulsa
295 km  -  2u50

Je verlaat de staat Missouri en rijdt Oklahoma binnen. De wegen van de Route 66 in Oklahoma zijn in betere conditie dan in alle andere staten, en wordt dan ook aanzien als het Mekka voor de echte Route 66 fan.

Eens aangekomen in Tulsa kan je de verrassende architectuur onder andere de Boston Building, Union Depot en de Philtower bewonderen. Tulsa werd in 1920 bekend als de oliehoofdstad van de wereld. En ook vandaag gaan de zaken goed dankzij een bloeiende lucht- en ruimtevaartindustrie en enkele belangrijke multinationals die hier hun hoofdzetel hebben.

G Dag 8
Tulsa - Oklahoma City
175 km  -  1u40

Er staat een korte rit op het programma van Tulsa naar Oklahoma City, een ware cowboystad. Oklahoma City is beroemd geworden om zijn restaurants en winkels gespecialiseerd in handgemaakte laarzen, zadels en kleding in Far West-stijl. Ook heb je hier de ‘Oklahoma National Stockyards’, de grootste veemarkten ter wereld. Voor de gewone mensen worden hier enkel veilingen gehouden op maandag en dinsdag. Bezoek hier ook het National Cowboy Hall of Fame & Western Heritage Center of één van de restaurants/clubs met uitzicht op het Bricktown Canal. Watertaxi's zijn een populair transportmiddel om van de ene naar de andere locatie te gaan.

H Dag 9
Oklahoma City - Amarillo
415 km  -  3u55

Zet je reis verder door de Texas Panhandle, een bijna 200 mijl lang stuk uitgestrekte vlaktes. Tot ongeveer 100 jaar geleden was Panhandle een zuidelijke uitloper van de Great Plains met bizonrijke grasvlakten, bevolkt door rondzwervende Kiowa en Comanche indianen. Tegenwoordig zijn olie- en gasproductie, toerisme, vrachtvervoer en het fokken van vee de economische drijfveren van deze streek.

In de plaatsen McLean, Shamrock, Vega en Amarillo is de Route 66 nog volledig intact mét overblijfselen van de ‘roadside business’. Breng zeker een bezoekje aan de Cadillac Ranch. Dit kunstwerk van de miljonair Stanley Marsh III bestaat uit tien met graffiti bedekte Cadillacs die rechtop staan met de neus in de grond. De auto's dateren van 1948 tot 1963, de gouden tijden voor de Amerikaanse automobiel.

In Amarillo zelf kan je terecht in de winkels, restaurants en clubs van het Route 66 Historic District. Een uitdaging die velen aangaan is een ‘eetwedstrijd’ in de Big Texan. Hier kan je een poging wagen om twee kilo vlees binnen het uur naar binnen te werken!

I Dag 10
Amarillo - Santa Fe
450 km  -  4u15

Vandaag verlaat je Texas en ontdek je de zuidwesterse charme van New Mexico, "Land of Enchantment", zoals de kentekenplaten in deze staat vermelden. Helaas is hier veel minder van de Route 66 overgebleven dan in de andere staten. Gelukkig zijn er nog wel vele spookstadjes, verlaten tankstations en andere Route 66 restanten te vinden langs de I-40.

Een stop die je zeker gemaakt moet hebben is aan het Midpoint Cafe in Adrian, het middelpunt van de Route 66. Verder heb je op de weg het dorpje Tucumcari waar een bezoek aan het Tucumcari Historical Museum en het authentieke Blue Swallow Motel tot de mogelijkheden behoren.

De rit eindigt in het charmante stadje Santa Fe. De stad ademt geschiedenis. Overal zijn sporen van het Spaanse koloniale verleden te vinden zoals de vele typische adobegebouwen en de gezellige sfeer. Ook zijn er verschillende musea en kunstwinkels te vinden alsook de oude San Miguel Mission en de State Capitol.

J Dag 11
Santa Fe

Neem een volledige dag de tijd om de omgeving te ontdekken. Zo kan je Highway 14 (Turquoise Trail) afrijden die loopt tussen Santa Fe en Albuquerque. Geniet onderweg van het spectaculaire landschap van de Sandia Mountains en het Cibola National Forest. Je passeert ook enkele oude mijndorpen.

In Albuquerque voert de Route 66 dwars door het centrum van deze prachtige stad. Ga zeker iets eten in de 66 Diner. Albuquerque Old Town is het hart van de stad, een groot Spaans uitziend plein waar het altijd druk en gezellig is.

K Dag 12
Santa Fe - Holbrook
475 km  -  4u20

Heb je de voorbije dagen nog geen typische indiaanse nederzetting (pueblo) te bezoeken, dan is Acoma zeker een aanrader. De Route 66 loopt dwars door Gallup, hier vind je het historische El Rancho Hotel & Motel, waar verschillende western-sterren als John Wayne, Ronald Reagan, Doris Day en Humphrey Bogart verbleven tijdens de opnames in de buurt.

Voor je op je eindbestemming van vandaag komt, is een wandeling door het Petrified Forest National Park, bekend voor zijn prachtig gekleurde versteende boomstammen, een echte aanrader. Dit gebied is vooral mooi bij zonsondergang en zonsopgang met de tinten van violet, blauw, rood en goud.

L Dag 13
Holbrook - Grand Canyon NP
310 km  -  3u10

Vertrek in de vroege ochtend richting de Grand Canyon, één van de meest spectaculaire natuurwonderen ter wereld. Op weg naar de Grand Canyon rijd je langs het Meteor Crater Natural Landmark. Hier zie je nog perfect de sporen van een meteorietinslag van ca. 50.000 jaar geleden. Maak aan de Desert View Watchtower kennis met de Grand Canyon, één van de zeven wereldwonderen. Geniet tot de zonsondergang van de verschillende uitzichtpunten en wandelingen aan de South Rim.

M Dag 14
Grand Canyon NP - Las Vegas
445 km  -  04u15

Je laat de Grand Canyon achter je en ruilt de bossen van het Coloradoplateau voor de droogte van de woestijn. Pik onderweg tussen Seligman en Kingman een oud stuk van de originele Route 66 mee. Stop zeker aan de Delgadillos Snow Cap Drive-In in Seligman en de General Store in Hackberry. Hier kan je de sfeer van de Historical Route 66 opsnuiven. Rij daarna verder naar Las Vegas, het grootste gokparadijs ter wereld. Als de avond valt kan je jezelf overgeven aan de magie van The Strip. Bijna elk hotel van de Strip is een attractie op zich: de fonteinen van de Bellagio, de gondels van de Venetian, de sfinx van de Luxor, de Eiffeltoren van de Paris en vergeet niet "What happens in Vegas, stays in Vegas".

 

Optionele excursie: Helikopter night tour in Las Vegas

Zweef over de miljoenen neonlichtjes van 'the Entertainment Capital of the World'!

Bekijk hier alle details

N Dag 15
Las Vegas

Geniet van een vrije dag in het wervelende Las Vegas. Ontspan aan het zwembad, waag een gokje in het casino of ga shoppen in de gigantische Fashion Show Mall. Ontdek ook het échte Las Vegas met zijn trouwkapelletjes, de oude neonverlichting en het knotsgekke Fremont Street. Word je gek van de slot machines trek dan naar de Red Rock Canyon National Conservation Area iets ten Westen van de stad. Daar is het heerlijk rustig en kan je prachtig wandelen.

Optionele excursie: Las Vegas Explorer Pass
Optionele excursie: Helikopter night tour in Las Vegas

Zweef over de miljoenen neonlichtjes van 'the Entertainment Capital of the World'!

Bekijk hier alle details

O Dag 16
Las Vegas - Los Angeles
445 km  -  04u30

Verlaat de glitter & glamour van Las Vegas en maak een korte stop aan het spookstadje Calico. Hier word je teruggekatapulteerd naar de tijd van de goudkoorts en het wilde westen. Niet ver daar vandaan kan je de Route 66 opnieuw volgen bij het stadje Barstow. Hier kan je het Desert House (Casa Del Decierto) en het Route 66 Museum bezoeken.

Daarna rijd je door naar je eindbestemming, Los Angeles. Bezoek zeker de Santa Monica Pier, ook bekend als het eindpunt van deze legendarische Route 66. Santa Monica is een bruisende badplaats waar je perfect kan relaxen op het brede zandstrand.

P Dag 17
Los Angeles

Los Angeles: de filmhoofdstad van de wereld! Je hebt een volledige dag om de stad te verkennen. Wie weet loop je wel een bekende ster tegen het lijf? Hoogtepunten zijn onder andere Beverly Hills, Rodeo Drive, Hollywood, Griffith Observatory en Los Angeles Downtown. Het heerlijke Californische weertje aan Santa Monica Beach nodigt uit voor een fietstocht langs de stranden naar Venice. Wie van pretparken houdt kan zich uitleven in Universal Studios Hollywood of Disneyland.

Optionele excursie: Fietsen in Los Angeles

Ontdek het bruisende L.A., Santa Monica, Venice en Marina del Rey met de (elektrische) fiets. Kies een begeleide tour of fietshuur in LA

Optionele excursie: L.A. Grand Citytour

Wil je alle buurten in highlights van deze gigastad in één dag gezien hebben? Maak een rondrit over de wereldberoemde boulevards van L.A.

Optionele excursie: Pretparken en studio's in LA

Laat je verblufffen door de studiotour en de spectaculaire rides van Universal Studios Hollywood of laat het kind in je los in de Disney parken! Bekijk alle pretparken in LA.

Q Dag 18
Los Angeles

In de loop van de dag rij je naar de luchthaven, waar je de huurwagen inlevert. Dit is het einde van je programma.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2 - 3: Optionele excursie
Optionele excursie: Boottocht op de Chicago River Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Food- en fietstour in Chicago Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Op stap met een Belgische gids Prijs op aanvraag
Dag 14: Optionele excursie
Optionele excursie: Helikopter night tour in Las Vegas Prijs op aanvraag
Dag 15: Optionele excursie
Optionele excursie: Las Vegas Explorer Pass Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Helikopter night tour in Las Vegas Prijs op aanvraag
Dag 17: Optionele excursie
Optionele excursie: Fietsen in Los Angeles Prijs op aanvraag
Optionele excursie: L.A. Grand Citytour Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Pretparken en studio's in LA Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

  • Alle overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig:
    • Bij 2 personen - op basis van een tweepersoonskamer          
    • Bij 3 personen - op basis van een driepersoonskamer
    • Bij 4 personen - op basis van een vierpersoonskamer
  • Joker Roadbook
  • Plaatselijke taksen
  • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

  • Internationale en/of binnenlandse vluchten en luchthaventaksen
  • Huurwagen: (richtprijzen)
    • 2 pers. - Nissan Versa (CDAR) - tussen €75 en €105 per huurdag
    • 3 pers. - Toyota RAV4 (IFAR) - tussen €85 en €110 per huurdag
    • 4 pers. - Ford Expedition (FFAR) - tussen €105 en €130 per huurdag
  • Benzine en eventuele kosten voor parking, one-way (+/- USD 503) en tolwegen
  • Eventuele Resort fees
  • Maaltijden en dranken
  • Optionele excursies
  • Toegangsgelden parken
  • Persoonlijke uitgaven en fooien
  • ESTA (Visum Verenigde Staten - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/)
  • Reis- en annulatieverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

  • Wens je dit programma op één of andere manier te wijzigen? Geen probleem, wij kunnen elk programma op maat uitwerken!
     
  • Prijzen van accommodaties in de Verenigde Staten zijn afhankelijk van vraag en aanbod. De prijs kan van dag tot dag wijzigen. De prijs van een offerte kan dus hoger of lager liggen dan de bovenstaande richtprijzen per reisperiode. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je rondreis! Wil je de scherpste prijs en de grootste keuze op vlak van accommodaties? Boek dan in oktober-november-december wanneer je wilt reizen in juli of augustus.

Hotels

Comfort

Chicago: BW Grant Park Hotel
Springfield (IL): BW Clearlake Plaza
St. Louis: Hampton Inn St. Louis Downtown
Springfield (MO): BW Route 66 Rail Haven
Tulsa: Doubletree by Hilton Tulsa Downtown
Oklahoma City: BW Plus Saddleback Inn & Conf. Center
Amarillo: Big Texan Hotel
Santa Fe: Inn at Santa Fe
Holbrook: Wigwam Motel
Grand Canyon NP: Yavapai Lodge West
Las Vegas: Flamingo Las Vegas
Los Angeles: The Adler a Hollywood Hotel

Bekijk de avonturen van onze reizigers in de USA. Wil jij je foto's binnenkort ook op onze website zien schitteren? Deel je foto's dan openbaar op Instagram met de hashtag #jokerreizen.

Praktisch

Klimaatinfo

De temperatuur wordt in de USA uitgedrukt in graden Fahrenheit. Om deze om te rekenen naar graden trek je eerst 26° af en deel je de uitkomst dan door 2. Bijvoorbeeld, 86°F is ongeveer 30°C.

De westkust

  • Californië

In het grootste gedeelte van Californië heb je eigenlijk het hele jaar door een aangenaam, mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Langs de kust heb je te maken met een gematigd klimaat met in het noorden natte winters. In de Sierra Nevada-bergketen in het oosten valt regelmatig sneeuw, terwijl in de woestijnachtige gebieden in het zuiden de temperaturen hoog kunnen oplopen. Er valt het hele jaar door relatief weinig neerslag, zeker in het zuiden. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden.

  • Washington & Oregon

Het klimaat van deze noordwestelijke staten is onder te verdelen in drie delen. Langs de kustlijn van Washington en Oregon is een mediterraan klimaat te vinden met warme, relatief droge zomers en natte, milde winters. Centraal in Washington en Oregon ligt het Cascade-gebergte, waar je een bergklimaat vindt. Dit gebergte vormt de barrière tussen het oosten en het westen van dit gebied. Ten oosten van het Cascade-gebergte vind je meer een landklimaat. Het is er veel droger en de temperaturen zijn extremer, zowel voor de zomer als de winter. Hoewel in dit gebied over het algemeen minder neerslag valt, is er toch meer kans op sneeuwval in de winter.

Het zuidwesten

  • Nevada

Nevada is de droogste staat in de VS en wordt gekenmerkt door zijn steppe- en woestijnklimaat. Winters zijn er koud in het noorden van de staat en mild in het zuiden. De zomers zijn er warm tot heet. Er is over het algemeen weinig neerslag. In de bergen valt er tijdens de winters veel sneeuw.

  • Arizona, Utah & Colorado

Dit gebied bestaat voornamelijk uit bergen en woestijngebied met een overwegend landklimaat. In de berggebieden zijn de temperaturen het hele jaar door lager en er valt meer neerslag dan de lagergelegen, drogere gebieden. In de woestijngebieden, vooral in het zuiden, zijn de winters mild en kunnen de zomers heel heet zijn.

Het zuiden

  • Texas tot Florida

Van Texas in het westen, langs Mississippi en Louisiana tot Florida in het oosten vind je een vochtig subtropisch klimaat met zachte, koele winters en hete zomers. Vooral de gebieden langs de kust aan de Golf van Mexico kunnen enorm vochtig worden, met het meeste neerslag in de vorm van regen tijdens de zomer. Verder landinwaarts, richting centraal USA, is het koeler en valt er in de winter lichte sneeuw. Het westelijke deel van dit gebied maakt deel uit van ‘Tornado Alley’. Tijdens de lente en de vroege zomer is er hierdoor verhoogde kans op sterke winden en tornado’s.

  • Zuid-Florida

In het meest zuidelijke deel van Florida heerst een tropisch klimaat. Het is er vochtig en altijd warm. Dit gebied kent slechts twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt ongeveer van eind oktober tot eind maart en is koeler dan het regenseizoen. Tijdens de zomermaanden regent het er bijna dagelijks. Elk jaar krijgt Florida te kampen met één of meerdere orkanen. Er is dan ook een officieel orkaanseizoen van 1 juni tot 30 november. Een orkaan kan soms behoorlijk huishouden.

Het noordoosten

Het noordoosten bestaat uit twee grote regio’s: New England in het uiterste noordoostelijke deel van de VS, en de Midden-Atlantische staten, van New York tot Virginia. Deze regio kent hete, zwoele zomers waar de temperaturen stijgen hoe zuidelijker je bent. In de winter kan het erg koud worden en valt er neerslag in de vorm van regen, sneeuw of een combinatie. Hoe verder naar het noorden je bent in de regio hoe kouder het zal zijn. In deze regio staat er in de winter een strakke koude wind uit het noordoosten. Deze winden kunnen stevige sneeuwstormen veroorzaken die ‘blizzards’ genoemd worden.

Rocky Mountains & noordelijke Great Plains

In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat, met sneeuw als neerslag hoofdzakelijk in de winter. Ten oosten van de Rockies is vooral droog steppegebied te vinden met een landklimaat en extreme temperaturen. Winters kunnen er heel koud zijn met gemiddelden onder het vriespunt. Zomers zijn er heel warm en droog. In deze gebieden mag je je verwachten aan sterke winden. Hoe meer je naar het (zuid)oosten gaat, hoe dieper je in ‘Tornado Alley’ terecht komt waar er, zeker tijdens de lente en de vroege zomer, verhoogde kans is op tornado’s.

Alaska

Het klimaat van Alaska is grofweg op te delen in 5 zones: het zuidoosten, het zuiden, het westen, het noorden en het binnenland. Het zuidoosten kent een zacht zeeklimaat met milde winters en aangename zomers. Door de ligging aan de oceaan kent het gebied een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag het hele jaar door. In het zuiden van Alaska is het al een stuk kouder als het zuidoosten. De zomers zijn gematigder en de winters langer. Er valt ook minder neerslag, maar de neerslag die er valt is meer in de vorm van sneeuw. Er waait een strakke zuidoostenwind door dit gebied, die zeker in de winter ijzig koud aanvoelt. In het westen zijn te temperaturen redelijk gematigd, door de ligging langs de Beringzee, gezien hoe noordelijk dit gebied ligt. De zomers zijn er kort en de winters lang met weinig neerslag doorheen het jaar. Het noorden van Alaska kent korte koele zomers en een lange, zeer strenge winter. Sneeuw kan er vallen gedurende het hele jaar, zelfs in de zomer. Tot slot heeft het binnenland van Alaska een arctisch landklimaat dat gekenmerkt wordt door extremen. In de zomer lopen temperaturen op tot boven de 30°C en ’s winters daalt het kwik met gemak tot -45°C. Er valt relatief weinig neerslag: tijdens de winter bijna uitsluitend in de vorm van sneeuw en tijdens de zomer regent het meer.

Hawaï

Op de eilanden van Hawaii heerst een tropisch klimaat. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar overdag tussen de 24 en 32°C, de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn vormen hierop de uitzondering. Op de hoogste bergtoppen kan het in de wintermaanden sneeuwen. Door de vochtige lucht die vanuit het noordoosten tegen de bergen wordt geblazen, is er erg veel neerslag aan de oostelijke zijde van de eilanden. De berg Wai'ale'ale is door dit effect de natste plek op aarde. In totaal valt er gemiddeld zo'n 12.000 millimeter neerslag per jaar op de eilanden van Hawaï, wat bijna vijftien keer zoveel is als in België. Als het regent dan zijn het vooral korte, soms intense, buien. Aan de andere kant van de bergen is het juist weer vrij droog.

Goed om weten

Reizigers met de Belgische nationaliteit die de USA willen bezoeken moeten een elektronische reistoestemming aanvragen via het web. Zie verder op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ voor de te volgen procedure.

Voor mobiele data tijdens de reis raden we aan om gebruik te maken van een Amerikaanse SIMkaart of E-SIMkaart. Via Joker krijg je 10% korting op e-SIM als nieuwe klant bij AirAlo met code JOKER10.

Sommige National Parken in de USA maken gebruik van 'permits' om het park binnen te komen of om bepaalde activiteiten of wandelingen te doen. Deze permits dien je vooraf aan te vragen via www.recreation.gov. Meer informatie hierover vind je op de websites van de Nationale Parken www.nps.gov. Vraag je Joker reisagent voor de juiste werkwijze en meer gedetailleerde informatie. 

De vermelde hotels kunnen wijzigen naargelang de beschikbaarheid. Dit kan ten allen tijde een prijswijziging met zich meebrengen.

Over het algemeen zijn de hotelkamers in Amerika vrij ruim. Grootsteden zijn hier de uitzondering op de regel. In de meeste 'standaard' hotelkamers kan je met 4 personen terecht in twee tweepersoonsbedden. Sommige hotels laten tegen betaling een bijzetbedje (rollaway bed) toe of beschikken over speciale familiekamers & suites (vaak met sofabed). Gemiddelde bedgroottes in de USA: King (193x202), Queen (152x202), Double/Full (136x189), Twin (98x189).  

Special requests zoals connecting rooms, 2 aparte bedden, kamer toegankelijk voor rolstoelgebruikers,… kan bij de reservatie doorgegeven worden, maar wordt nooit gegarandeerd.

Sommige van de door ons aangeboden hotels bieden een gratis continentaal ontbijt aan. Dit betreft, voor Belgische begrippen, een zeer eenvoudig ontbijt. Gezien het gaat om een gratis service, kan het hotel te allen tijde beslissen om het gratis (complimentary) ontbijt te schrappen. Hiervoor kan geen compensatie worden bekomen.  

Sommige hotels rekenen een resort fee aan (per kamer, per nacht) voor het gebruik van bepaalde faciliteiten of cleaning fees voor de eindopkuis. Wij stellen zo veel mogelijk hotels voor waar deze verplichte fees zijn inbegrepen. In de andere gevallen zal de resort fee of cleaning fee (+ taks) ter plaatse te betalen zijn. Bedragen van deze extra kosten kunnen steeds wijzigen of toegevoegd worden. 

Vele hotels vragen bij check-in een kredietkaart voor de betaling van eventuele “incidentals”. Hiermee bedoelt men de extra zaken die je in het hotel mogelijk zou consumeren zoals maaltijden of drankjes uit de minibar. Om te vermijden dat klanten zouden uitchecken zonder hun rekening te betalen, vraagt men de kredietkaart als garantie. Ook in het dagelijkse leven is de kredietkaart niet weg te denken. Zelfs kleine bedragen worden hier gemakkelijk mee geregeld.

Het voltage varieert tussen 110 - 127 volt. De Belgische stekker van je elektrische apparatuur past ook niet in de aanwezige stopcontacten. Je kan een verloopstekker met een aansluiting voor een Belgisch apparaat naar het type A (of B) met een adapter of een wereldstekker gebruiken. Deze kan je tegenwoordig overal kopen. Breng ook eventueel een auto-oplader met één of meerdere usb-poorten mee waarop een gps kan aangesloten worden. Zo kan je in de wagen tijdens lange ritten ook je toestellen opladen.

Investeer mee in bossen en biodiversiteit

Reizen is een fantastische manier om in contact te komen met andere mensen en omgevingen. Dat zorgt voor meer begrip en waardering. Tegelijk heeft reizen ook een negatieve impact: de uitstoot van CO2, een gas dat mee verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Door te investeren in bossen, investeer je in echte koolstofreservoirs. Want bossen nemen CO2 op en leggen deze voor jaren vast in het hout, de bladeren en de bodem.

Als Joker-reiziger kan je mee investeren.

Enkele weken voor vertrek krijg je van ons een e-mail met de vraag om een vrije bijdrage te storten aan BOS+. Dat bedrag gaat integraal naar het behoud en herstel van het Amazonewoud in Ecuador. Giften vanaf €40 zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Meer weten? www.joker.be/bosplus

Fooien en geldzaken

In de Verenigde Staten is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar (USD). De meest voorkomende biljetten zijn die van $1, $2, $5, $10 en $20. Briefjes van $50 en $100 zijn minder handig gezien het moeilijker is om wisselgeld terug te geven. De dollar heeft ook volgende munten: 1 cent (penny), 5 cents (nickel), 10 cents (dime), 25 cents (quarter). Honderd cent is een dollar die in de volksmond ook wel 'buck' wordt genoemd.

Aangezien de Amerikaan met zijn kredietkaart is getrouwd is het gebruik hiervan vanzelfsprekend. Zelfs heel kleine bedragen worden gemakkelijk met de kredietkaart betaald. Zorg ervoor dat je na gebruik telkens de kopie van de ondertekende sales-slip bijhoudt. Het vergemakkelijkt de controle van de afrekeningen die je later thuis ontvangt. Voor vertrek kan je best je bank contacteren om te informeren of je kredietkaart moet opengesteld worden zodat je deze kan gebruiken in de VS. Sommige banken blokkeren kredietkaarten standaard voor bepaalde landen als extra veiligheidsmaatregel om fraude te voorkomen. Indien je dit bent vergeten, kan je dit probleem verhelpen door ter plaatse geld af te halen aan een automaat (ATM genoemd).

Als je ter plaatse geld afhaalt, wordt hier steeds een service fee voor aangerekend. Neem ter plaatse contact op met je bank om betalingen wereldwijd alsnog open te stellen voor je kredietkaart. Als je wilt afrekenen met een kredietkaart dan moet je ‘credit’ kiezen en als je met bankkaart kan betalen dan is dit ‘debit’.

  • Kredietkaart

Je hebt een kredietkaart nodig om de ESTA te verkrijgen én als waarborg voor de huurwagen en de hotels. Verder kan je in de VS bijna alles met je kredietkaart betalen.

  • Taksen

Op aankopen, maaltijden,... wordt altijd een lokale heffing (Sales Tax) berekend. Hou hier rekening mee zodat je niet bij de kassa tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwachtte. Het percentage van de heffing verschilt van staat tot staat en is afhankelijk van het soort product. Taksen variëren meestal tussen de 6 en 16%.

  • Fooien

In hotels verwachten vooral de bagagedragers en de parkeerwachters een fooi. Voor de bagagedrager is 2 dollar per koffer gepast terwijl dit voor de parkeerwachter zo’n 4 dollar is. Hetzelfde geldt trouwens voor kruiers op de luchthavens. In restaurants ligt het wat anders. De reden voor de vriendelijke bediening komt er voornamelijk omdat de kelner of serveerster een aardige fooi hoopt te krijgen. Ze verdienen het minimumloon en zijn voor de aanvulling van hun loon op fooien aangewezen. Gemiddeld wordt zo'n 15 à 20 percent van de totale rekening verwacht. Dit staat op de rekening vermeld als ‘Service charge’ of ‘Gratuity included’. Let er dan wel op dat je dit geen 2 keer betaalt.

Medische info

Voor het reizen naar de Verenigde Staten zijn momenteel geen vaccinaties verplicht. In bijna iedere supermarkt of drugstore zijn geneesmiddelen te vinden die je probleemloos zonder voorschrift kan verkrijgen. We raden wel aan om speciale of noodzakelijke medicijnen van thuis mee te brengen. Medicatie op voorschrift is niet altijd even gemakkelijk aan te vullen, heeft een andere naam of is in de VS helemaal niet verkrijgbaar. Om die reden is een voorschrift vertaald naar het Engels wel handig voor noodgevallen. Vraag hiernaar bij je arts of apotheker indien nodig.

Zorg er in ieder geval voor dat je reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maagklachten en darmproblemen, pijnstillend en koortswerend middel, medicatie tegen reisziekte, muggenspray en de medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven. De geneeskundige verzorging in de VS is goed, maar erg duur. Als je normale ziektekostenverzekering geen of onvoldoende dekking geeft, is het heel belangrijk dat je een aanvullende reisverzekering afsluit. Bij ziekenhuisopname kan je best direct de verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen zodat zij voor de betaling kunnen zorgen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren